Најновије

ДУГО СКРИВАНА ТАЈНА! Америка повлачи нуклеарне бомбе из Турске?

Лоши односи САД и Турске због турске офанзиве у Сирији поново у жижу јавности враћају питање да ли Вашингтон треба да уклони нуклеарне бомбе које су распоређене у турској авиобази Инџирлик.

Нуклеарна бомба у Турској би могла да изазове велику катастрофу (Фото: Јутјуб)

Како наводи АП, то је компликовано питање, између осталог јер америчка влада не признаје јавно локације свог нуклеарног оружја у иностранству.

Ипак готово да је јавна тајна да је око 50 америчких термонуклеарних бомби Б-61 ускладиштено под јаком стражом у ваздухопловној бази Инџирлик, на југу Турске.

Председник Доналд Трамп је ове недеље имплицитно признао постојање нуклеарки у Турској када је на питање новинара о безбедности бомби одговорио да је "сигуран у то".

У Турској, која је чланица у НАТО, налазе се америчке нуклеарне бомбе већ 60 година, па би, како се оценује, уклањање тог оружја представљало дипломатски проблем.

Не постоје докази да је нуклеарно оружје у Инџирлику, које је у близини сиријске границе, непосредно угрожено, али су односи Вашингтона и Анкаре можда и на историјском минимуму због офанзиве у Сирији.

"Њихово понашање током последњих година је била ужасно. Желим да кажем да они испадају из западне орбите", рекао је амерички министар одбране Марк Еспер, додавши да је Турска купила руске противракетне системе упркос поновљеним упозорењима да то не чини.

Пентагон је у јулу искључио Турску из свог програма развоја авиона Ф-35 јер је Анкара одбила да обустави куповину руског ракетног система С-400.

То је био велики ударац за америчко-турске односе.

Иако неки амерички експерти за контролу наоружања сматрају да би бомбе које се тренутно налазе у Инџирлику биле безбедније у некој другој чланици НАТО, Пентагон је одбио да то коментарише.

Нуклеарне бомбе у Турској су део мреже од око 150 комада америчког нуклеарног оружја које је у европским земљама - у Белгији, Италији, Немачкој и Холандији.

Прочитајте ОВДЕ како се НАТО у Немачкој спрема за напад на Русију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА