Најновије

МЕДВЕДЕВ КАТЕГОРИЧАН: Резолуција 1244 мора да се поштује! Подржавамо суверенитет Србије, желимо мирно решавање косовског проблема!

Премијер Русије Дмитриј Медведев борави данас у једнодневној посети Србији. Повод његовог доласка је 75 година од ослобођења Београда 1944. у Другом светском рату. Председница српске владе Ана Брнабић пожелела је добродошлицу свом руском колеги Дмитрију Медведеву, коме се захвалила што је одвојио време да посети српску престоницу, истакавши да посета потврђује ниво односа Србије и Русије.

Медведев и Брнабић (Фото: Јутјуб)

- Добродошли и хвала што се данас одвојили време да обележимо наше савезништво у Другом светског рату - поручила је Брнабић, додавши да је за Србију велика част што је у јануару ове године угостила и председника Русије, Владимира Путина.

Он је са друге стране рекао да је последњу пут у Србији био пре 10 година, да му је драго што је поново овде и то на тако важну годишњицу, и да очекује добру сарадњу.

- То је наш заједнички празник али и добар повод за размену информација о томе како се развијају наши односи - рекао је Медведев.

Након Скупштине, Медведев и премијерка Брнабић упутили су се до Споменика ослободиоцима Београда, где су положили венце. Медији наводе да је он Скупштини говорио и пре 10 година, односно у октобру 2009. године када је такође био у званичној посети Србији.

Говорећи у Скупштини Србије, Медведев је потврдио информацију да ће Русија вратити Србији 166. страницу Мирослављевог Јеванђеља Србији. Такође, рекао је и да ће Србија Русији вратити седам слика.

Председник руске владе рекао је и да Русија подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, да је то увек радила, и да ће наставити то да чини. Рекао је и да је важно очување националних интереса, да Русија тежи мирном решењу косовског проблема и поштовању Резолуције 1244.

- Не треба ићи ни на запад ни на исток, него размишљати прагматично и развијати прагматичну сарадњу. Ми смо против конфликтног приступа - казао је он, истакавши да се Русија не осећа кажњено због прекида сарадње са ЕУ, као и да му није јасно шта је ко тиме добио.

Медведев се захвалио Србији на томе што се није прикључила санкцијама према Русији.

Такође, захвалио се Србији што Србија чува гробове црвеноармејаца који су положили животе за ослобођење.

 - У неким европским земљама руше се споменици војницима који су их ослободили од фашизма, џелати који су убили милионе људи прослављају се као хероји. Такво сећање није само опасно, оно подрива најважније принципе међународних ондоса. Србија је на себи је искусила последице деловања у супротности са међународним правом - рекао је он.

- Говорио сам овде 20. октобра пре 10 година, али оно што могу да кажем јесте да се односи Србије и Русије нису променили. За мене је ово велика част. Честитам и вама и вашем братском народу празник. Желим свима благостање, мир и просперитет - рекао је Медведев током обраћања у парламенту.

Медији и аналитичари о посети

Осим у региону, посетом Медведева Србији бавили су се и светски медији. Тако АП наводи да је руски премијер присуствовао војном приказу поводом 75. годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације.

- Русија помаже Србији да ојача војску, иако Београд формално тежи чланству у ЕУ - констатује АП и додаје да је званична Москва недавно појачала напоре да обнови свој утицај међу некадашњим комунистичким дрзавама источне Европе.

Италијанска агенција Анса известила је такође о посети руског премијера наводећи програм његове посете, уз опсаку да би он у српском парламенту требало да пружи пуну подршку Београду по питању Косова.

Руске агенције "Тасс" и "Риа Новости" у извештајима из Београда посебно су истакли да се Вучић захвалио Русији за помоћ у војној и војно-техничкој сарадњи.

Како је најављено, током његове посете биће потписано 11 билатералних споразума из разних области.

Прочитајте ОВДЕ  шта кажу западни медији о овој посети.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА