Најновије

НЕПРИЈАТЕЉ ЈЕ ОТКРИО СВЕ ТАЈНЕ: Руси упали у америчку базу! Камере ухватиле чудне поруке које су им оставили! (ВИДЕО)

Представници руских телевизијских канала први пут су посетили напуштену америчку војну базу у провинцији Алеп на северу Сирије.

Америчка база у Сирији (Фото: Јутјуб)

- Обилазак је био у околини села Ум Миал у близини града Манбиџ. Групу дописника руских телевизија пратили су руска војна полиција и специјалне снаге сиријске војске - саопштио је представник војне полиције Оружаних снага Русије.

- На спољном периметру база код Ум Миала опремљена је стражарском кулом са осветљењем и окружена габионском оградом. Ове брзо монтирајуче високе ограде направљене су од жичаних оквира и густе тканине испуњене песком помоћу утоваривача. Унутар војног кампа опремљеног са две куле за комуникације и трансформаторским кабинама, на дрвеним платформама постављено је неколико пнеуматских шатора за 15 особа. Постоје и складишта медицинске опреме. Практично све је у добром стању - испричао је он.

База код Ум Миала, као и слични војни објекат у близини села Дадат северно од Манбиџа, појавила се 2017. године када су курдске формације уз подршку САД освојиле ове области од милитаната групе ИД. Обе базе формиране су за патролирање северним деловима Сирије, тада под контролом курдских аутономаша који су имали проамеричке ставове.

Међу новинарима је био дописник званичног телевизијског канала Министарства одбране Русије Звезда. Он је предводио обилазак остатака базе, која је изграђена пре око три године и налази се на око 7 км од самог града Манбиџа.

У бази је било смештено близу 300 америчких војника и 15 возила којима су они патролирали овом облашћу.

"Изгледа да су америчке снаге успеле да евакуишу само оружје, муницију и возила, чак нису успеле ни да запале базу. Међутим, чини се да су Американци сасвим добро схватили ко ће доћи да их замени. Широм базе проналазимо поруке за Русе“, објаснио је дописник показујући на импровизован цртеж орла са фразом "Америка посматра — увек посматра" написаном на његовом перју.

Такође је показао и књигу са поруком на њеним корицама: „С љубављу, од америчке војске“.

Дописник другог медија, Њуз фронта, објавио је снимак "поруке за Русе", на ком се види табла са поруком "VOLIMO SAD, srce, Rusija@ realDONALDTRUMP“ (званични налог америчког председника на Твитеру), алудирајући на наводну повезаност руске администрације са Трамповом председничком кампањом 2016. године.

На другој табли наводи се да је амерички бренд „Најк“ бољи од „Адидаса“ (немачке марке одеће коју преферирају Руси, како се сматра у америчкој поп култури) и да је виски бољи од вотке.

У објекту, који је пре само неколико дана заузела сиријска војска, били су стационирани амерички војници који су координирали дејства борбених авиона са предњих положаја. Када је Анкара почетком октобра објавила да почиње операцију "Извор мира" на северу Сирије, а турске трупе се приближиле Манбиџу, Американци су брзо напустили базе, успевши да покупе само оружје и опрему.

У објекту, који је пре само неколико дана заузела сиријска војска, били су стационирани амерички војници који су координисали дејства борбених авиона са предњих положаја. Када је Анкара почетком октобра објавила о почетку операције ''Извор мира'' на северу Сирије, а турске трупе се приближиле Манбиџу, Американци су брзо напустили базе, успевши да покупе само оружје и опрему.

Град Манбиџ, 85км источно од Алепа, ослободили су курдски одреди народне самоодбрамбене у августу 2016. године. Раније је град служио као упориште терориста ДАЕШ-а који су га заузели од милитаната такозване умерене опозиције. Министарство одбране Русије је 15. октобра сапштило да је сиријска војска преузела контролу над Манбиџом и његовом околином. Истовремено су америчке трупе напустиле своје базе у околини насеља Дадат и Ум Миал, одлазећи у правцу сиријско-ирачке границе. Тренутно Дадат и Ум Миал држе сиријске владине снаге.

Прочитајте ОВДЕ  шта то тражи шездесет посланика француског парламента.

Извор: novosti. rs/rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА