Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Потпуни пораз Трампа у Сирији, оставио Курде на цедилу!

Амерички председник Доналд Трамп доживео је потпуни пораз у Сирији, јер није испунио ниједан од три прокламована циља.

Доналд Трамп (Фото: Сајт америчког председника)

Циљеви су били да победи Исламску државу, да смањи утицај Ирана и да смени Башара ал Асада са власти.

Подсетивши да је најпре повукао америчке трупе и омогућио турску офанзиву, па претио Ердогану да ћу уништити турску економију, да би се пар дана касније с њим договорио, саговорници кажу да Трамп нема стратегију за Сирију, због чега су амерички партнери збуњени, а јача утицај Русије и Ирана.

Како се наводи, Трамп се понаша ноншалантно када се помене ситуација на северу Сирије, па је тако прошле недеље упоредио борбе турске војске и курдских трупа са дечјом свађом.

"Понекад морате да их пустите да се мало бију, а онда их раздвојите", рекао је Трамп пред својим присталицама у Тексасу.

Од почетка турске инвазије погинуло је готово 500 људи, међу њима скоро 100 цивила, преноси Сиријска опсерваторија за људска права. Скоро 300.000 људи морало да напусти своје куће, а УНИЦЕФ верује да је угрожено снабдевање водом за 400.000 људи, а за Трампа је све то "дечја свађа".

Коментаришући прекид ватре који је договорен да би се Курди повукли, Френсис Браун из Фондације Карнеги каже да је то "наводно решење проблема који је Трамп сам изазвао и додаје да ни савезницима више није јасно шта Трамп ради.

У политичким круговима се прича да Трамп уопште није консултовао војне стручњаке пре него што је повукао америчке трупе из Сирије.

"Може се рећи да нема озбиљне стратегије. Надлежни ће морати да пожуре како би сачинили неку стратегију" , каже шеф вашингтонског Института за блискоисточну политику и бивши саветник државних секретара Мајкл Синг.

Стручњаци су сагласни да је огромна штета већ учињена, јер је Трамп са једне стране оставио Курде на цедилу, а са друге је Ердогана у писму позвао да се не "прави важан и да не буде будала."

"Противници САД често говоре да је наша земља непоуздан партнер, а сада смо то и доказали", каже Френсис Браун.

У петак је у Вашингтон посту освануо чланак вође републиканских сенатора Мича Меконела, који је повлачење америчких трупа из Сирије назвао "тешком стратешком грешком" којом се јачају непријатељи и слабе партнери САД, што су необично оштре критике на рачун Трампа из сопствених редова.

Прочитајте ОВДЕ  зашто су огорчене европске чланице НАТО.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА