Најновије

ВОЈНА ПАРАДА ЗАПАЊИЛА СВЕТ: Постаје ли Кина прва економска и војна сила? (ВИДЕО)

На грандиозној војној паради јуче је НР Кина свечано прославила 70 година постојања.

Парада у Кини (Фото: Јутјуб)

Најмногољуднија земља света први пут је извезла пиринач 1981. године и од тада до данас свој привредни раст дугује извозу најразличитијих производа.

Да ли је близу дан када ће постати прва економска, војна и политичка сила света?

"Кина је давно била признавана од стране свих суседа као супериорна култура у доба царских династија, али многи сматрају да је Комунистичка партија најуспешнија ’династија’ зато што је успела да разреши многе проблеме са којима се Кина кроз векове суочавала", каже за Прву ТВ Драгана Митровић, професорка ФПН и директорка Института за азијске студије.

Она истиче да је за време владавине КП очувана целовитост на огромној територији где живе разне етничке скупине које не осећају увек припадност Кини, као и огромна копнена али и морска граница.

"Још Денг Сјаопинг је рекао да ће проћи неколико туцета генерација док Кина постане најзначајнија земља света", подсетио је Борислав Коркоделовић, спољнополитички коменатор.

Он се осврнуо на ситуацију са Тајваном јер је ,како каже, то веома развијена земља, у неким сегментима чак може да буде конкуренција Кини, нарочито у електроници, а значајан је тајвански капитал у Кини, док она инсистира на томе да је то кинеска територија.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Русија у приправности.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА