Најновије

ПАНИКА! БУДИ СЕ МОНСТРУМ КОЈИ КО ОД ШАЛЕ МОЖЕ ДА УБИЈЕ 5 МИЛИЈАРДИ ЉУДИ: Избациће толико пепела да ће заклонити сунце! Ко преживи ерупцију...

Вулкан Јелоустоун у америчкој држави Вајоминг последњи пут је избио пре 640.000 година, али нико не може сигурно да зна када ће поново експлодирати. Ипак, нека мерења показују да то може бити у сваком тренутку!

Јелоустоун (Фото: Јутјуб)

Кад се то догоди, може се рачунати на то да ће ерупција у атмосферу избацити 240 километара кубних камења, прашине и пепела, као што се то догодило током последње велике ерупције. Избио би такав ток магме који би затрпао подручје у кругу од 60 километара. Делови Колорада, Вајоминга и Јуте завршили би затрпани читавим метром пепела. Читава пространства Средњег запада била би прекривена са десетак центиметара таквог пепела.

А у атмосферу би покуљало толико прашине и отровних гасова, попут сумпор-моноксида, да би читава планета била обмотана густим облаком који би одбијао сунчеву светлост. Дошло би до драматично брзог хлађења целе планете и температура по свету била радикално "охлађена" најмање неколико година.

Пољопривреда би била уништена, распале би се електроенергетске мреже. Без сунчеве светлости, без топлоте и без хране наступио би свеошти помор живота на Земљи, па тако и људи. Како наводи Брајан Валш у својој књизи "Крај времена", извештај Европске фондације за науку о екстремним геолошким опасностима из 2015. године назвао је то што би се могло догодити "највећом катастрофом од почетка цивилизованог живота на Земљи".

Доктор Џерзи Заба, геолог са Универзитета у Шлеској у Катовицама, био је још одређенији. Изјавио је у једном интервјуу да процењује да би око 5 милијарди људи помрло од глади "услед климатских промена". Ако Јелоустон експлодира, каже он, једини начин за бар некакву шансу да се преживи било би бежати из Северне Америке, пише Биг Тинк.

Брајан Валш овакав сценарио назива "егзистенцијалним ризиком" и за САД и за читав свет. Валш пише да се "стручњаци за ризик опстанка човечанства у великој мери слажу да су супервулкани, којих широм света има 20, природна претња која представља највећу вероватноћу за нестанак човечанства". А кад се таква ерупција супервулкана Јелоустоун могла да се догоди? У Националном парку Јелоустоун годишње се забележи око 3.000 мањих потреса, али су катастрофалне експлозије ретке.

Осим такозване "ерупције Лава Крика" пре 640.000 година, вулкан је у својој пуној силини експлодирао прије 1,3 милиона и 2,1 милиона година, што значи да се може очекивати да између ерупција прође између 660.000 и 800.000 година. Све даље је ствар математике. Ако је последња велика ерупција била пре 640.000 година... Валш зато сматра да треба више новца издвајати за проучавање вулкана. Тренутно америчка управа за безбедност авионског саобраћај троши око 7 милијарди долара годишње, док програми за проучавање вулкана, који имају потенцијал да униште скоро читав свет, добијају невероватних 22 милиона америчких долара.

Прочитајте ОВДЕ  како је српски археолог померио границе историје.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА