Најновије

ШИПТАРИ У ПАНИЦИ! ЦРНО ИМ СЕ ПИШЕ! Специјални суд открио шта планира да уради и шокирао све!

Специјално тужилаштво за злочине ОВК у Хагу до сада је саслушало више од 100 осумњичених и преко 800 сведока, а прве оптужнице би могле да буду подигнуте наредних недеља, објавио је приштински Љајми.

Шиптарски ОВК терористи (Фото: Јутјуб)

Наводи се да, иако је прошло годину и по дана од када је тужилаштво започело саслушавање осумњичених и сведока, још није подигнута ниједна оптужница.

Портпарол Специјалног тужилаштва за злочине ОВК у Хагу, Кристофер Бенет, рекао је за Љајми да тужилаштво спроводи истражне радње и да не може да говори о датуму подизања оптужница.

Међутим председник Организације ратних ветерана ОВК, Хисни Гуцати, рекао је "да би прве оптужнице могле да буду подигнуте овог месеца, јер су истражне радње већ при крају".

Адвокат Том Гаши је за Љајми изјавио да је подизање првих оптужница - питање недеља.

"Канцеларија специјалног тужиоца је једина институција која може тачно да зна да ли су оптужнице поднесене Специјалном суду у Хагу или не. Према законским одредбама, ни Специјално тужилаштво ни Специјални суд немају законску обавезу да о томе обавештавају јавност", рекао је Гаши.

"Наравно да ће бити оптужница, ово се неће одлагати у недоглед. Прошло је три године од формирања Специјалног суда, а више од годину и по дана од како је у потпуности оперативан са свом правном инфраструктуром. Знамо да је до сада саслушано више од 100 осумњичених и преко 800 сведока" рекао је Гаши.

Хапшења не би довела до дестабилизације

Каже да нико нема тачне информације када ће бити подигнуте прве оптужнице, али да се то може догодити "у наредних неколико недеља".

Гаши је оценио да Специјални суд нема никакве везе са политиком Косова и да "чак и ако би почела хапшења, то не би дестабилизовало јавност".

"Косовска јавност се припрема дуги низ година и од када је Специјални суд почео са радом. Биће реакције мањих група због хапшења, али неће бити дестабилизације ни у једној варијанти. Они који шире гласине у циљу дестабилизације су они који су били најгласнији за формирање Специјалног суда, тако да нема опасност" рекао је Гаши.

Према његовим речима, "уколико би неки појединци или групе покушали да учине нешто и дестабилизују ситуацију, то би учинили из личних интереса, а приписали би то будућем премијеру Аљбину Куртију".

Љајми је синоћ пренео да је Специјални суд објавио листу акредитованих адвоката, жртава и оптужених у поступку пред овим судом.

Преко луке Бар у Београд послате америчке ракете Кобра и немачке јуришне пушке! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА