Најновије

ШИПТАРСКОМ ЛУДИЛУ НЕМА КРАЈА! Приштина наставља терор над косметским Србима!

Пре неколико дана припадници РОСУ ухапсили су рано ујутро у акцији на северу КиМ двојицу Срба у акцију за коју је косовска полиција навела да је изведена у вези са убиством Оливера Ивановића, а како су двојица раније ухапшених Срба по истом основу и даље у пртивору без подигнуте оптужнице, и како нема никаквиох помака у истази Приштине и овај случај се доводи у везу са све већим притиском Приштине и застаршивањем Срба на северу КиМ.

Јединица РОСУ (Фото: Јутјуб)

Континуирано угрожавање безбедности Срба и њихове имовине на Косову и Метохији појачано је у последњих месеци, а током целе ове године учестала су привођења Срба, махом под оптужбама за наводне ратне злочине током сукоба 1999. године, као и физички нападе на Србе и њихову имовину, али и имовину Српске православне цркве.

Према проценама упућених, број етнички мотивисаних напада на Србе и других инцидената у односу на прошлу годину повећан је више него дупло јер је само у за првих осам месеци регистровано више од 100 инцидената и хапшења.

Најбруталнији напад на Србе догодио се 28. маја, када су припадници приштинских специјалних јединица РОСУ нелегално упали на територију општине Зубин Поток на северу КиМ и том приликом применили прекомерну силу против српских цивила, од којих је већи број и био ухапшен због наводне корупције.

Том приликом, прекомерна сила употребљена је, не против осумњичених, већ против грађана српске националности који су се ту задесили.

Међу брутално пребијенима током ове акције нашао се чак и припадник УНМИК администрације Михаил Красношценко, као и Развигор Цветић, глувонема особа која је тог дана тешко повређена и претучена на путу од куће до продавнице.

Иначе, ова година је започела инцидентом у Ђаковици, када се у непосредној близини манастира Успење Пресвете Богородице, 6. јануара окупило око стотину грађана албанске националности са циљем да спрече долазак расељених Срба из Ђаковице на обележавање Бадњег дана и Божића.

Истог дана, испред цркве Светог великомученика Георгија у српском селу Станишор у општини Гњилане више лица албанске националности је из возила у покрету вређало јереја СПЦ и претило му да ће га заклати, а 22. јануара у насељу "Бошњачка махала“ у северном делу Косовске Митровице претучен је Србин, који је том приликом задобило лаке телесне повреде.

Хапшења су почела 1. фебруара када је Косовска полиција Србина З.Ђ, због наводно извршених ратних злочина.

Два дана касније, 3. фебруара у близини Ораховца је уклоњена спомен плоча, коју су чланови Удружења новинара Србије поставили на месту где су 21. августа 1998. године киднаповани новинари ТВ Приштина Ђуро Славуј и Ранко Перенић.

У селу "Бабљак", у општини Урошевац, 10. фебруара је оскрнављена и опљачкана црква „Свете Тројице“, што је, према званичним подацима, био 19 случај скрнављења овог храма од 1999. године.

Застрашивање Срба настављено је и почетком марта, када је у месту Гораждевац у општини Пећ особа са „фантомком“ исписало је графит „УЦК“ на вратима куће једне српске породице.

Наколико дана касније у Великој Хочи код Ораховца особе албанске националности срушиле су јарбол са српском заставом и поломиле крст са спомен-обележја Србима из тог села и околине, који су убијени и киднаповани од стране ОВК 1999. године.

У току ноћи измеду 8. и 9. марта, у Штрпцу, у дворишту породичне куће запаљени су возило и трактор лица српске националности.

У насељу Бошњацка Махала у северном делу Косовске Митровице, 15. марта више лица албанске националности су у Немањиној улици напала су два малолетника српске националности, након што је група Албанаца вређала сестру једног од них двојице.

Почетком априла, у месту Суви До у северном делу Косовске Митровице, опљачкана је и оскрнављена православна црква „Свете Петке, а у селу Гораждевац је исписанграфит УЧК.

У Урошевцу су 11. априла припадници косовске полиције под оптужбом за ратни злоцин, ухапсили Србина З.К. рођеног у месту Горње Неродимље у општини Урошевац, а који сада живи у Србији.

Крајем месеца, 24. априла, у селу Доња Гуштерица у општини Липљан у више наврата је пуцано на породичну кућу, локал и возило Срба.

Припадници приштинских јединица су гуменим палицама 3. маја брутално претукли десетак Срба, од којих су три лица задобила тешке телесне повреде 3. маја, у Штрпцу, на месту званом „Обе реке, јер су покушали да спрече наставак изградње мини хидроцентрале, јер су претходно постигли договор са градоначелником Штрпца о прекиду извођења радова .

Пет дана касније, у селу Гојбуља у Вуцитрну обијена је и оштећена црква Свете Параскеве.

У селу Прековце, 29. маја два лица албанске националности претукла су Србина из тог села. Припадници косовске полиције су идентификовали оба нападача, од којег су једног ухапсили, док се други налази у бекству.

У месту Гораждевац у непосредној близини цркве и сеоског гробља, на зиду поред угоститељског објекта "Контики“ исписан је графит „УЧК“.

Косовска полиција је такође, 10. јула на административном прелазу ЗТП "Бела Земља" у општини Косовска Каменица задржали два Србина - директора ОШ "Младен Марковић“ у Витини и директора средње техничке школе у селу Врбовац у општини Витина и два дана их задржали у притвору у Гњилану.

У току ноћи између 12. и 13. јула, на православном гробљу у Липљану је уништено и оштећено више од 20 надгробних споменика.

Припадници косовске полиције су 22. јула на административном прелазу ЗТП "Бела Земља" у општини Косовска Каменица задржали 70-годишњег Србина из Гњилана, где су га тукли, а потом привели јавном тужиоцу у Косовској Каменици.

Србин је након саслушања пуштен кући, а припадници косовске полиције су против њега поднели кривичну пријаву за ометање службеног лица у вршењу службене радње.

Инциденти су настављени и у августу када је у више наврата 16 особа одбијено за прелаз аднминистративних граница јер су се легитимисли пасошима Србије.

Последњи инцидент који је значајно скренуо пажњу јавности јесте хапшење двојице Срба због наводне умешаности у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици.

Прва три наводно осумјичена за умешаност у убиство Ивановића ухапшења су 23. новембра прошле године, а двојица су и даље у пртивору без подигнуте оптужнице.

Ево како ће се Вучић одужити руском хероју и једном од ослободиоца Београда! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА