Најновије

СПЦ ТВРДИ ДА ЈЕ АМБИС БЛИЗУ: Грчко признавање аутокефалности Украјинске цркве корак ка расколу Православља

Српска православна црква оценила је да је атински архиепископ Јероним јуче практично признао Православну цркву Украјине и том на литургији коју је служио у Солуну.

Храм Светог Саве у Београду (Фото: Јутјуб)

Атински архиепископ је јуче служио заједничку литургију са патријархом цариградским Вартоломејем у Солуну, а "лажни митрополит кијевски и све Украјине Епифаније Думенко" помињан је као један од поглавара аутокефалних православних цркава, објашњава СПЦ.

Овај поступак је, упозорава Српска православна црква, последњи корак пред амбисом још дубљег и опаснијег раскола у васељенском Православљу.

"И иначе раскол није изазвала Руска православна црква, него искључиво Цариградска патријаршија, а за његово евентуално продубљивање и продужавање одговорност ће сносити и Јеладска православна црква као досад једина која је, после дужег опирања, ‘легла на руду‘ и поступила по инструкцијама Фанара, Вашингтона и Бог зна кога све још", указује СПЦ.

Још није касно, истиче се у саопштењу и напомиње да архиепископ Јероним има још маневарског простора да се заустави и да не допринесе још већем и тежем расколу.

"Став СПЦ, саборски формулисан, остаје неизмењен: непокајане украјинске расколнике не признајемо ни за припаднике Цркве, а камоли за нормалну аутокефалну Православну цркву", пише у саопштењу.

Црква Грчке је и раније, на ванредном заседању синода, признала аутокефалност Цркве Украјине.

Прочитајте ОВДЕ како су испливале мрачне тајне Титовог режима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА