Најновије

УХВАТИЛИ ГА ЖИВОГ, ПРОБАДАЛИ ГА БАЈОНЕТОМ ПА МУ ПУЦАЛИ У ГЛАВУ И СВЕ СНИМИЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Осам година од бруталног убиства Гадафија!

На данашњи дан 20. октобра 2011. пре тачно осам година брутално је убијен бивши либијски вођа Моамер ел Гадафи, пуним именом Муамер Мухамед Абу Минијар ел Гадафи.

Муамер Мухамед Абу Минијар ел Гадафи (Фото: Јутјуб)

Гадафија је помахнитала руља заробила и после свирепог мучења ликвидирала у околини родног града Сирта.

Наиме тог кобног дана Гадафије је са колоном пик апова и теренеца кренуо из Сирта према унутрашњости земље али су британски и француски обавештајци који су трагали за либијским вођом уочили конвој и у помоћ позвали француске ловце типа "мираж 2000" који су патролирали небом Либије у оквиру НАТО мисије.

Три миража извршили су напад на Гадафијеву колону која је била буквално збрисана. Побуњеничка руља која је заузела Сирт ликвидирала је све преживеле и рањене из те колоне, а Гадафи је ухваћен рањен док се скривао у бетонској цеви испод пута.

Руља која га је извукла рањеног га је претукла и брутално силовала а затим убила.

Хјуман рајтс воч у свом извештају на 50 страница под називом „Смрт диктатора: Крвава освета у Сирту“  који је објављен 2012 детаљно је описано како је 20. октобра 2011. Гадафи преживљавао последње сате живота. Извештај је заснован на сведочењу очевидаца и фотографијама које су снимљене мобилним телефоном у тренутку када су побуњеници ухватили тадашњег диктатора и сурово га тукли и малтретирали. Извештај је показао да је Гадафи умро од последица пробадања бајонетом у задњицу и стравичног злостављања, због чега је тешко искрварио. Према том извештају, бивши диктатор је вероватно већ био мртав када је један од побуњеника испалио метак у његово чело.

Документом је откривено и да је лекар који је извршио обдукцију тела Гадафија био под великим притиском и да је морао да каже да је бивши лидер убијен у пуцњави са побуњеницима и тако прикрије праве узроке његове смрти. Такође, хладнокрвно је смакнуто 66 војника који су штитили Гадафија док је бежао из Сирта у конвоју од 50 аутомобила. Тада их је бомбардовао НАТО и напали су их побуњеници, након чега је Гадафи ухваћен, а 66 од укупно 250 војника сурово је мучено и убијено у хотелу „Махари“, док су остали превезени у град Мисрати и тамо хладнокрвно смакнути.

Интересантно је и да је тком хватања Гадафија нестао и његов златни пиштољ коме се губи сваки траг и за којим се и данас трага.

После потврде да је Гадафи убијен и приказан како мртав лежи неколицина сада већ бивших лидера ЕУ и саветника могла је да одахне и мирно заспи. Прича о милионским износима за изборе и финамсирању дугова пала је у заборав.

Либија је потонула у хаос са две владе које се и даље боре за превласт и контролу богатих нафтоносних поља.

Живот после Гадафија

После смрти Гадафија стање у данашњој Либији се може описати само једном речју ” Хаос”. Земљом и даље влада безакоње, насиље, трговина робљем, пребацивање миграната у Европу. У земљи законе доносе два парламента, две владе, гомила милиција које се повремено за превласт боре међусобно, али и са властима у Триполију и Бенгазију. Земљом царује осам најважнијих група које контролишу власт, а то су Регуларна либијска армија која припада влади у Торбуку, Либијска национална армија основана 2014, паравојна сепцијална једница Ал Саика, Револуционарна биргада Ал Синтанија, Бригада Мисрата, Либијски одбрамбени штит, Ансар ал Шарија- Либијски огранак Ал Каиде који су 2012 брутално убили америчког амбасадора у Бенгазију, Мученици 17. фебруара и Исламска држава.

Прочитајте ОВДЕ  чиме су то Турци згрозили свет.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА