Најновије

МЕДВЕДЕВ У БЕОГРАДУ СТОПИРА ОФАНЗИВУ САД: Русија неће оставити Србију саму по питању Косова и Метохије! Москва чврсто стоји иза Београда!

Александар Вучић, председник Србије, поручио је јуче, неколико сати након посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду, да смо успели да вратимо питање Косова на велика врата, и то када је то питање за многе било завршено.

Дмитриј Медведев (Фото: kremlin. ru)

Занимљиво је да се информација да ће најближи сарадник Владимира Путина, руског председника, Дмитриј Медведев можда доћи у Србију појавила 9. септембра, само неколико дана након именовања Метјуа Палмера за специјалног представника САД за западни Балкан који би могао да се бави и дијалогом Београда и Приштине, до којег је дошло 30. августа.

Важне поруке

Коначно, да Медведев долази у Србију, потврђено је 14. септембра из владе Русије, а после неколико дана, 4. октобра 2019, Доналд Трамп, председник САД, именовао је Ричарда Гренела за специјалног изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Саговорници оцењују да слањем Медведева у Београд, Путин поручује Трампу да је ово руска зона утицаја и да питање Косова без њих не може да се реши. Долазак Медведева није случајан баш у тренутку када су САД кренуле у офанзиву да се питање Косова реши међусобним признањем.

Вучић је јуче, говорећи о Косову, рекао да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о КиМ и да није срећан због тога. Додао је и да је имао добар разговор с изаслаником Беле куће Гренелом, да су се добро разумели.

- Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао - казао је Вучић јуче у јутарњем програму ТВ Прва, као и да је позиција Србије веома тешка.

- Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено - навео је Вучић.

Дипломата Зоран Миливојевић у разговору за Курир каже да је, пре свега, важна порука која је отишла из Београда, а то је да Русија не мења став о Косову и да се то питање може решити само на бази Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

- Друго, порука је и да Русија неће оставити Србију саму и да мора да се уважи и став Србије о питању решавања проблема Косова. То је веома важно у овом тренутку. Тајминг није случајан сада кад су САД кренуле у офанзиву - послале су своје изасланике, када хоће да се питање Косова убрза и реши међусобним признањем - каже Миливојевић, а на питање да ли ту има и борбе за утицај ове две силе на ово поднебље, он наводи:

- Има и борбе за утицај. Треба поменути и да је овај сусрет у Београду био и припрема за сусрет Вучића с Владимиром Путином у Сочију за мање од два месеца.

Акције и реакције

Према речима бившег министра спољних послова СФРЈ Владислава Јовановића, Русија је потврдила пуну подршку Србији о питању Косова, али се њихов глас сада више чује када су САД поново актуелизовале ову тему.

- Глас Русије у вези са КиМ све више, јаче и гласније се чује сада него што је то било у ранијим годинама. То је последица актуелизовања тог питања пре свега од САД, али и њених савезника, и то на начин који иде директно на штету Србије - навео је Јовановић.

Иза кулиса

Свечана вечера, која је уприличена прексиноћ у част руског званичника, трајала је веома кратко, али је Медведев, наводи извор Курира који је присуствовао скупу, био јако задовољан како је све организовано тог дана.

- Ансамбл Коло је одиграо сет српских игара. Била је пријатна атмосфера, мада је кратко трајало. Медведев је рекао да је задовољан како је све тог дана изгледало. Иако је током дана сликао унаоколо, на вечери се није хватао фото-апарата - каже извор Курира и додаје да је руски премијер посебну пажњу посветио Ивани Жигон.

- Медведев је током вечери ћаскао с Иваном Жигон, јер је она председница Руско-српског пријатељства.

Вечера је била традиционална српска - кулен, сремска кобасица, домаћи сиреви и гибаница за предјело, а сарма, телетина испод сача, јагњеће и прасеће печење и ћевапи као главно јело. За десерт је била пита с јабукама и вишњама и ораснице.

Вучић о...

Крушику

Председник Александар Вучић рекао је јуче на ТВ Прва да суштина „случаја Крушик“ нема везе с фирмом оца министра Небојше Стефановића, нити ту има нелегалних радњи, већ је позадина лансирања те измишљене афере, као и у другим случајевима, сасвим друга, а то је идеја да се бруталном кампањом ућуткају сви који се супротстављају делу опозиције, чак, каже, и унутар његове СНС.

Наоружавању у региону

Вучић је казао да Србија прати наоружавање земаља у региону, да зна ко наоружава Албанце, али да је Румунија највећа сила на Балкану.
- Више нема једног светског полицајца, имате више играча. Данас ћете имати много регионалних малих сукоба, па нећете имати само Кину, Америку и Русију, него просто много посебних сила од Јапана до појединих земаља у Индокини.

Аљбину Куртију

Курти је опасан човек, оценио је Вучић.

- Албанци праве ужасне грешке, нервозни су, виде да им не иде како су планирали. Оно што смо ми радили пред крај комунистичке ере, данас они проналазе Раду Трајковић и Ненада Рашића, иако њих има један или два одсто. Неће да раде с онима који заиста представљају српски народ.

Бошковим претњама

На то што му је лидер Двери Бошко Обрадовић поручио да је „ђубре издајничко“ и најавио физичку силу када се виде, Вучић је одговорио:

- А што сам ђубре издајничко? Због тога што сам успео да Косово, које је прогласило независност у њихово време, вратим за преговарачки сто?

Вучић је казао и да нема проблем с Обрадовићевим претњама, јер се лидер Двери, како је рекао, тресао као прут кад су се срели испред Скупштине.

Гренел је Трампов човек од поверења за дијалог о Косову, али његова мета је и најмоћнија чланица… Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА