Најновије

ОПАСНИ ПОТЕЗИ БРИСЕЛА СА НЕСАГЛЕДИВИМ ПОСЛЕДИЦАМА: Европа прави крвопролиће на Балкану!

Европска унија неразумним потезима гура Балкан у хаос, па чак потенцијално и у крвопролиће, оцењују аналитичари.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Како наводе саговорници, одлука да се Северној Македонији и Албанији не одреди датум за почетак преговора само је врх леденог брега, а у прилог песимистичној европској будућности балканских земаља иде и категоричан став најважнијих фактора европске политике, председника Француске Емануела Макрона ("пријема нових чланица неће бити све док Унија не реши унутрашње проблеме") и немачке канцеларке Ангеле Меркел ("не значи да онај ко почне преговоре мора и да их заврши").

- То што земље западног Балкана ЕУ ставља на стенд бај само значи да ће, осим Америке и Русије, и друге велике силе као што су Турска, Кина и Велика Британија ојачати, а кад има превише играча на малом простору, од којих сваки хоће да буде главни, онда су могућности за нестабилност веће - оцењују саговорници.

Рањени и мртви

Албански премијер Еди Рама већ је изјавио да "неки албански националисти жарко желе да виде Албанију уједињену са Косовом" у случају изостанка ЕУ перспективе, а македонски премијер Зоран Заев упозорио је лидере ЕУ да ће његова влада "бити мртва" уколико Брисел не донесе одлуку о почетку преговора о приступању Северне Македоније, што се и догодило.

Међутим, проблем има и Босна и Херцеговина, која има кризу власти, а Република Српска изложена је константном притиску од унитариста из Сарајева да се потпуно потчини, што с друге стране повећава жељу Милорада Додика за самосталношћу.

Тим поводом председник Србије Александар Вучић поручује да је забринут због потенцијалне ескалације сукоба у региону, али да ради да до тога не дође, те да се наша земља наоружава јер то раде све земље око нас.

- Ја сам увек забринут и радимо све да не дође до дестабилизације у региону. Наоружавају се и Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска и друге мање земље у складу са својим могућностима. Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тражи Црна Гора и све то пратимо - рекао је Вучић.

На могуће проблеме указала је и висока представница ЕУ Федерика Могерини:

- Како бисмо учинили рат на нашем континенту немогућим, потребно је да потпуно ујединимо Европу уводећи Балкан у ЕУ. Европа ће бити јака глобална сила само уколико заврши посао на стабилизацији сопственог континента и ако учини да се рат више никад не догоди у Европи. То ће се постићи једино ако се континент уједини, односно ако и западни Балкан постане део Уније.

Спас у економији

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже да се Запад игра опасним стварима.

- За мир на Балкану одговорност сносе западне силе и оне ће морате да решавају ове ствари, односно да врате зао дух у боцу узимајући у обзир како је било деведесетих на овим просторима. Надам се да не желе да се тако нешто понови, а ЕУ је тренутно неспособна за било шта, неспособна да донесе одлуке, тако да нема ту шта много да се очекује - сматра Јовановић.

Према мишљењу аналитичара Драгомира Анђелковића, економија једино може да уједини земље на Балкану.

- С друге стране, уколико изостане економска перспектива и европски сан, онда се разбукте национализам, фрустрације и сви проблеми који су били у другом плану испливаће у први план, а онда можемо да очекујемо разне сукобе. Европска унија индиректно сноси одговорност за дестабилизацију на Балкану - закључује Анђелковић.

Макрон гаси ватру у Скопљу и Тирани

Француски председник Емануел Макрон, који је прошле седмице на самиту ЕУ блокирао почетак приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, наредног месеца би могао да посети Скопље и Тирану, преносе поједини албански медији. Макрон је најавио да планира ту посету како би се сусрео са премијерима ових земаља Зораном Заевим и Едијем Рамом.

Највећа кризна жаришта на Балкану

Северна Македонија

- Влада Зорана Заева практично је пала, избори заказани за 12. април

- Албанци могу да траже више права, јачаће сецесионистичке тежње

- појачаће се социјални немири

- најјача опозициона странка ВМРО најављује да би, ако дође на власт, могла да поништи Преспански споразум са Грчком

Албанија

- опозиција, која је већ организовала насилне демонстрације против Едија Раме, добија ветар у леђа

- у недостатку ЕУ перспективе биће више корупције и криминала

- кренуће се још јаче у реализацију идеје "велике Албаније"

Босна и Херцеговина

- криза власти у БиХ ће се наставити, а политички представници сва три ентитета неће моћи да се договоре ни око чега

- наставиће се покушај урушавања Републике Српске

- животни стандард грађана ће бити све лошији, криминал и корупција у порасту

Територија Косова и Метохије

- наставиће се и појачати притисци на српски живаљ

- заговорници насилног освајања севера Косова међу Шиптарима добиће крила

- Курти већ изјавио да му дијалог с Београдом није приоритет

- заговорници спајања с Албанијом добијају крила.

Руси ће градити нови нуклеарни центар у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА