Најновије

ВУЛИН: Највећи проблем света је непостојање међународног права! За слободу Србија ће учинити све

Обраћање српског министра одбране је и овога пута, као и на прошлогодишњем безбедносном форуму у Пекингу, изазвало велику пажњу домаћина, учесника и медија.

Вулин (Фото: Медија центар Београд)

Министар одбране Александар Вулин одржао је запажен говор на безбедносном форуму у Пекингу, поручујући да  је највећи глобални проблем непостојање међународног права: 

"Највећи проблем света нису ни економија, ни тероризам, ни климатске промене. Једини, скоро нерешиви проблем света је нестанак међународног права. Непостојање јасних правила којих се придржавају сви“, рекао је министар одбране Александар Вулин обраћајући се на панелу „Интереси малих и средњих земаља и заједничка безбедност“ на 9. Сјангшан форуму у Пекингу на коме учествује на позив потпредседника Централне војне комисије генерала Џанг Јоусјиа.

Подсетивши на агресију НАТО на Србију 1999. године када је убијено међународно право и покушаје великих западних сила да нађу оправдање за свој злочин и створе лажну државу Косово упркос Резолуцији УН 1244 и „војску Косова“ коју воде терористи, министар Вулин је истакао је да је за очување светског мира потребна реорганизација УН или коалиција вољних који би пристали да се, без обзира на своју снагу, на њих примени међународно право.

"Зато ће моја Србија, коју храбро води председник Александар Вучић, остати војно неутрална и никоме се нећемо правдати што се опремамо и наоружавамо. Научили смо да морамо да будемо довољно јаки да нико не пожели нашу земљу и нашу воду. Србија ће, кроз Партнерство за мир сарађивати са НАТО пактом, као посматрач сарађиваће са ОДКБ-ом и неће дозволити никоме да угрози њено челично пријатељство са Кином, Русијом, Белорусијом, свим слободним људима и народима. Србија неће ући ни у један пакт зато што смо одлучили да ми другима никада не чинимо оно што је чињено нама. Ми никада нећемо напасти ниједан слободни и мали народ. За мир Србија ће учинити скоро све. За слободу, Србија ће учинити све", нагласио је министар Вулин.

Рекао је да ни Кина не би била успешна да није слободна. „Нема богатих робова. Србија ће остати војно неутрална. И нећемо да бирамо. Али ако нас велики натерају да бирамо нека пажљиво гледају шта су Срби изабрали јер Срби никада нису били на погрешној страни света. Многи велики јесу.“

Министар Вулин је подсетио присутне на панелу да већина земаља има искуство терористичких ужаса и да је већина учесника конференције у својим земљама видела како изгледају раскомадани лешеви њихове деце, жена, војника, али да само Србија има искуство када су се најмоћније земље света ујединиле да би нас убијале као да су терористичка организација. „Пре 20 година НАТО пакт је извршио агресију на слободну и суверену земљу, на моју Србију. Покушали су да убију Србију али су убили међународно право. Србија је преживела а међународно право није. Као и сваки велики злочин НАТО агресија и сада покушава да нађе оправдање и покушавају на телу моје земље да створе лажну државу коју зову Косово. Упркос Резолуцији 1244 УН признали су лажну државу Косово и сада велике силе запада, које су то урадиле, хоће да створе и „војску Косова“. Кажу да то раде да би сачували мир. Кажу да ће војску коју воде терористи наоружати тешким наоружањем. Када кажу да то раде да би сачували мир то је глупо и лицемерно као када кажете да ћете у бебину колевку пустити змију отровницу и рећи да је то еколошки паметно“, рекао је министар Вулин.

НАТО бомбардовање Србије упозорило је и пробудило свет. НАТО бомбардовање је показало да је униполарни свет најгори облик владања планетом. 1999. године почели су да причају о људским правима и зато су бомбардовали Србију. Свет је научио да се свака прича о људским правима заврши убијањем људи. Када год чујете да вам причају о универзалним правима о којима не знате ништа, која ваш народ нити види нити жели, која ће вам наметнути, знајте да су дошли по вашу земљу, по вашу нафту, по ваше сировине. Тамо где нема сировина нема ни кршења људских права. Када чујете да покушавају да промене историју, да нас уче да су у Другом светском рату сви били једнаки, да изједначе жртве и џелате, да на сраман начин покушају да изједначе победнике и поражене, комунизам и фашизам знајте да желе да поново промене историју, да је понове и да успоставе поново више и ниже расе. Они који одлучују и они који треба да нестану“, рекао је у свом обраћању српски министар одбране. Нагласио је да „велике силе, које су признале Косово, покушавају да створе „велику Албанију“, државу која треба да уједини све Албанце, у исто време забрањујући Србима, мом народу, да одлучује сам о себи. Сви они који ћуте док се покушава створити „велика Албанија“ треба да знају да преузимају одговорност за зло које из те страшне идеје може да настане.“

На питање „Да ли има решења за светски мир?“ рекао је да не верује и да Уједињене нације, овакве какве јесу, немају одговор на нова питања. „Потребна је или њихова реформа или стварање коалиције вољних, вољних за мир, не за рат. Вољних, који би пристали да се, без обзира на своју снагу, на њих примени међународно право. Искрено, не верујем у то. Ако нас Други светски рат, са 50 милиона мртвих, није научио шта све треба да урадимо да сачувамо мир, ништа нас неће научити.“

ЕУ поручила Србији и региону да су непожељни. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА