Најновије

РУСИ ДОШЛИ НА ПРВУ ЛИНИЈУ СИРИЈСКОГ ФРОНТА: Курди се повукли из зоне безбедности, ситуација се смирује

Руска војна полиција је почела са патролирањем прве линије фронта сиријске војске североисточно од града Манбиџа у провинцији Алеп, који је у октобру прешао под контролу Дамаска, саопштио је новинарима портпарол војне полиције.

Руска војска у Сирији (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, маршрута патроле води неколико километара од села Кејрата на реци Саџур, недалеко од њеног ушћа у Еуфрат. Пре десет дана у овом подручју је патролирала америчка војска, која је са почетком турске операције на северу Сирије повучена према ирачкој граници.

Последњих дана дуж Саџура је прошла линија разграничења између сиријске војске и милитаната протурских група, који су пришли Анкари током њене операције у Сирији.

„Осим тога, патролирање је спроведено и југоисточно од Кејрате, у области Кара-Козака. Сада су овде такође положаји сиријске војске“, додао је представник војне полиције.

Сеоце Кара-Козак се налази на левој обали Еуфрата, иза стратешког моста којим пролази ауто-пут који иде кроз провинције Алеп, Рака и Хасака на северу Сирије и скреће у Ирак у правцу Мосула.

Руско-турски меморандум

У уторак су председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, после шесточасовних преговора потписали меморандум о разумевању у десет тачака. У њему се, између осталог, говори да се од 12 часова 23. октобра 2019. на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уводе јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе.

Они ће помагати при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања на 30 километара од сиријско-турске границе, што би требало да буде завршено у року од 150 сати. Од тог тренутка почеће заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција „Извор мира“, осим града Камишлија.

Турска операција у Сирији

Турска од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ИД. Амерички председник Доналд Трамп је 7. октобра саопштио да су америчке трупе почеле да се повлаче са североистока Сирије.  

Курди и Дамаск су закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а сиријска војска је пребачена до северне границе и заузела је неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Рок за прекид ватре окончан је у уторак 22. октобра у 22 часа.

Медведев током посете донео и једно важно упозорење за Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА