Најновије

"СПРЕМИТЕ СЕ НА НАЈГОРИ СЦЕНАРИО" Медведев током посете донео и једно важно упозорење за Србију

Дмитриј Медведев и његови сарадници препоручили су српским званичницима да обезбеде резервно снабдевање гасом да не дође до проблема наредне сезоне јер постоји могућност да се од Нове године заврну вентили гасовода преко Украјине пошто договор Русије и ове државе о транзиту није постигнут.

Медведев (Фото: kremilin.ru/ Правда)

Ова препорука је дата у оквиру разговора о Турском току, а разлог се крије у чињеници што се ни у септембру, уз посредовање Брисела, две земље нису договориле око услова транзита. Наиме, Украјина инсистира на дугорочном споразуму са “Гаспромом” од 10 година, а Русија то одбија и нуди уговор само на годину дана.

Пошто је за Србију допремање плавог енергента из цевовода Турског тока због проблема изградње у Бугарској, који је настао због избора инвеститора, немогуће до 2021. године, прети опасност да дође до проблема у снабдевању гасом. Та опасност прети и другим државама Европе које у ишчекивању договора пуне гасна складишта, што је урадила и Србија са "Банатским двором".

Извор из Немањине 11 тврди да је руска делегација пренела српским званичницима да морају да буду спремни и на најгори сценарио у вези с транзитом гаса преко Украјине и да треба да нађу решење уколико до њега дође.

- Руска делегација, али и сам премијер Медведев, пренели су челницима Србије забринутост у вези с понашањем Украјине која покушава да дебело наплати проблеме који су настали у Бугарској с избором извођача радова за изградњу цевовода кроз ту земљу. Наиме, они условљавају “Гаспром” да се уговор потпише на 10 година, а како је Медведев рекао својим београдским саговорницима, Руси на таква условљавања неће пристати. За њих је прихватљиво да се транзит преко Украјине обавља само у наредних годину дана, док се не заврши деоница Турског тока кроз Бугарску. Ово тим пре јер је недавно постигнут договор са саудијским конзорцијумом “Аркад”, којим је дефинисан и рок за завршетак радова од 620 дана, што практично значи да ће испоруке новом трасом почети 2021. године. Тек тада ће "Булгартрансгас" моћи да испоручи потребне количине гаса планираном рутом до Србије и Мађарске. Управо та чињеница је разлог што Руси неће да склопе дугорочан споразум, и о томе су обавестили и српске званичнике, да ако се не нађе неки компромис, од Нове године ће заврнути вентиле гасовода преко Украјине. То би Србији, али и другим земљама Европе, донело велике проблеме - наводи саговорник.

Он додаје да је српска страна захвалила руским званичницима на информацијама и обавестила их да се предузимају мере и за тај сценарио.

- Српски званичници су пренели Медведеву да су у току преговори о набавци гаса уколико би дошло до прекида транзита кроз Украјину. Руководство "Србијагаса" је успело да складиште "Банатски двор" максимално напуни. Пошто то неће бити довољно ако дође до прекида транзита преко Украјине, преговара се о набавци додатних количина гаса из Аустрије, из њиховог највећег складишта. Ових дана, након информације из Москве, у Влади Србије одржаће се састанак са руководством "Србијагаса" да би се утврдило да ли је потребна помоћ како би се предупредиле евентуалне последице спора Русије и Украјине - каже извор, и додаје:

- Током посете Београду, премијер Дмитриј Медведев био је изузетно задовољан динамиком радова Турског тока кроз Србију, која је све дефинисане договоре у вези с овим пројектом испоштовала. Заслуге за то је дао руководству "Гаспрома" и српског "Србијагаса", чија успешна сарадња има изузетан значај и за односе две државе.

Из "Србијагаса" кажу да они не седе скрштених руку и да прате шта се дешава у преговорима Русије и Украјине у вези с транзитом гаса.

- Још увек је све неизвесно, а Србија је урадила све што је у њеној моћи по питању додатних количина гаса. Све се чини да крајњи потрошачи не би имали никаквих проблема за наредну грејну сезону - кажу у овој компанији.

"Знамо за ситуацију с Украјином"

Из Владе Србије нико није желео званично да коментарише сазнања, а незванично је речено да је у оквиру разговора о Турском току, руска делегација изнела проблем с Украјином који би могао да има последице и на снабдевање гаса у Србији.

Америка усвојила резолуцију против Србије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА