Најновије

ТУРСКА: Нисмо купци већ власници Ф-35!

Турска очекује да ће неслагања са САД око производње борбених авиона Ф-35 бити превазиђена, поручио је у среду турски министар одбране Хулуси Акар.

Ф-35 (Фото: pixabay. com)

Он је за Ројтерс рекао да Анкара "остаје у центру НАТО-а", упркос критикама савезника због њеног упада у Сирију, преноси Танјуг.

Акара је додао како се нада да ће америчке санкције, уведене због напада Турске овог месеца на курдске Јединице народне заштитне на североистоку Сирије, бити привремене.

Турска искључена због Русије

Турска је напала сјевероисток Сирије 9. октобра, како би потиснула курдске борце са своје границе, након повлачења америчких војника из те области.

Русија и Турска у уторак су постигле договор о подели контроле над северном границом Сирије и извођењу заједничких патрола.

Пентагон је у јулу искључио Турску из свог програма развоја авиона Ф-35, након што је Анкара одбила обуставити куповину руског ракетног система С-400.

Турска је тада одговорила да је искључења из програма борбених млазних авиона Сједињених Америчких Држава Ф-35 “без икаквог оправдања.”

Турске компаније су биле блиско умешане у програм од његовог покретања 2001. године и држава је инвестирала 1,4 милијарди долара у развој млазњака са савезницима из Северноатлантске алијансе (НАТО).

Нисмо купци већ власници Ф-35

„Од почетка, када смо ушли у овај програм, испуњавамо наше обавезе“, казао је пр Министарства спољашњих послова Турске Хами Аксоy.

„Ми нисмо купци програма Ф-35, већ његови власници. Иако нема очитог оправданог разлога или правног упоришта, покушавају нас изгурати. Ово није прихватљива ситуација. Ако нас изгурају из овог процеса, мораћемо покушати деловати на друге начине.“

Вашингтону смета турска куповина руских система С-400, уз навођење како ће његов рад са Ф-35 угрозити тајне овог авиона. Из САД-а кажу како неће дозволити рад ових летелица у подручју где је активан руски систем.

Приближно 40 турских чланова посаде (копно и ваздух) више не учествују у обукама на Ф-35, те још 20 њих нема приступ заједничкој канцеларији у Вашингтону.

Прочитајте ОВДЕ   коме је то Москва подвикнула да се не меша.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА