Најновије

Мило прави контрамитинг?

Подгорица би ове недеље могла да постане место где ће се видети све поделе Црне Горе, уколико се у овом граду, као покушај "уличне равнотеже", одржи контрамитинг присталица премијера Мила Ђукановића.
Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Наиме, у понедељак се у главном црногорском граду могло чути да ће грађани који су уз Ђукановића у суботу одговорити на најављени скуп присталица Демократског фронта (ДФ) - својим окупљањем. Током јутра у понедељак у родном крају црногорског премијера, никшићком приградском насељу Растоци, освануле су пароле подршке - "Мило, Растоци су уз тебе", од којих су неке "окачене" и на згради гимназије. И поред ових најава, у понедељак је било мирно у Подгорици, упркос напетој атмосфери која се могла осетити на сваком ћошку града на Морачи после жестоких протеста присталица Демократског фронта, који су минулог викенда погодили главни град. Многи кажу да је то увод у политички цунами који се очекује у суботу, 24. октобра, када истиче захтев ДФ упућен Милу Ђукановићу и његовим министрима да поднесу оставке и створе услове за формирање прелазне владе и прве фер изборе. Нереди су у недељу увече почели када су међу хиљаде окупљених "фронташа" улетели маскирани момци који су се сукобили са полицајцима испред државног парламента, после чега је полиција бацила сузавац. У хаосу који је потом настао летеле су каменице, флаше, бакље, а један од демонстраната Зоран Мустур, задобио је повреду главе, после чега је превезен у Ургентни блок Клиничког центра Црне Горе. Посланик ДФ Славен Радуновић, пун беса и горчине због тог догађаја, каже: - То је мој дугогодишњи страначки колега и врло драг човек. Погођен је од неких убачених криминалаца, каменом тешким скоро један килограм, док је покушавао да их одбије од полиције. Ударен је и један полицајац - каже Радуновић. И Небојша Медојевић тврди да је у питању група убачених хулигана који су покушавали да разбију протест. - Мустур је штитио полицајце од хулигана и ево како је прошао - додаје лидер Покрета за промене. Председник Нове српске демократије Андрија Мандић каже за наш лист да се Црна Гора пробудила и да хоће промене. - Отуд и наш ултиматум Ђукановићу да до суботе поднесе оставку. Ако се то не деси, сва Црна Гора ће се сјатити у Подгорицу да сруши његову владу. Ово што се данима дешава је народна воља, бунт црногорског човека који је незадовољан животом. Кренули смо у промене и морамо их до краја спровести - закључује Мандић. Свесни су у ДФ да неће бити лако доћи до тог циља, али сви челници овог политичког савеза, свесни тренутка у коме се налазе, једногласно поручују: - А како назад? Немамо куд!

Под лупом ЕУ

Делегација ЕУ у Подгорици пажљиво је пратила протесте у протеклих неколико дана, а како саопштавају, од свих страна очекују да покажу уздржаност и поштују закон. Позвали су све политичке актере да наставе са дијалогом у оквиру демократских институција.

Хапшења, каменовања...

На седници Већа за националну безбедност, којој је председавао премијер Мило Ђукановић, оцењено је да је током протеста ДФ било више активности које су угрожавале уставни поредак, стабилност државе и безбедност грађана. Протесте су обележили и хапшења новинара, шетња до зграде Јавног сервиса и каменовање просторија ТВ Пинк током којег је погођена новинарка те телевизије Ивана Дробњак којој је указана помоћ у Клиничком центру.
Прочитајте још:ХАОС У СЛОВЕНИЈИ: Полиција прскала сузавцем избеглице на граници са Хрватском (ФОТО/ ВИДЕО)ПРОГНОЗА СТРАТФОРА: Свет се плаши „руског медведа“
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА