Најновије

АМЕРИЧКА ВОЈСКА НЕМА НАМЕРУ ДА БАЦИ ОРУЖЈЕ: Уколико не освоји ову територију, прети јој пропаст! Ово је њихов нови циљ!

Нови извештај америчке војске предвиђа тмурну будућност, као што су последице климатских промена, несташице струје и воде и избеглице, а такође и више могућности за војне интервенције и искориштавање природних ресурса на Арктику.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Иза тупог наслова „Импликације климатских промена за америчку војску“ стоји извештај тима научника на 52 странице који је изнео апокалиптичне сценарије: сукобе вођене између стотина милиона људи расељених због пораста нивоа мора, колапс америчке електроенергетске мреже и транспорта, као и неспособност саме војске да обезбеди воду за своје снаге, што су само неки.

Ипак, извештај такође предвиђа већу улогу коју америчка војска може играти у ублажавању ефеката ових промена унутар САД-а, тако и интервенцијама у насталим катастрофама у иностранству.

Извештај је у мају наручио тадашњи начелник Генералштаба Марк Милеј. Извештај који је објавио Центар за климатску безбедност Војног колеџа у августу, привукао је мало пажње све до недавно.

Један од апокалиптичних краткорочних сценарија наведен у извештају је колапс америчке електроенергетске мреже у наредних 20 година, остављајући земљу без хлађења, пречишћавања воде, светла, грејања, климатизације, комуникација, јавног превоза, дистрибуције горива, или скоро свега што технолошка цивилизација захтева.

Угрожена није само дистрибуција, већ и производња електричне енергије. Од 99 нуклеарних реактора који су активни у САД-у и који обезбеђују скоро 20 процената електричне енергије земље, 60 процената се налази у регионима који „вероватно трпе једну или више климатских претњи“, као што су пораст нивоа мора и јаке олује, до несташице воде.

Арктик, стижемо

Међутим, није све тако мрачно. Како се повлачи поларни ледени слој, минерално богатство Арктика долази до изражаја, те да би америчка војска ипак требала преузети контролу над њим, од тих досадних Руса.

"Америчка војска мора одмах почети да проширује своју способност да делује на Арктику за одбрану економских интереса и да сарађује са савезницима широм региона."

Оптужујући Москву да “милитаризује” Арктик, у извештају се позива на више издвајања новца снагама у регији, како би Вашингтон могао добити приступ нафти испод смрзнутог мора.

Још војних интервенција?

Аутори виде климатске катастрофе као расељавање стотина милиона људи широм света, дајући Бангладеш као пример због пораста нивоа мора, те да би тада избеглице покренуле сукоб у ионако нестабилном и нуклеарно наоружаном индијском потконтиненту.

Такве кризе могу захтевати интервенцију америчке војске као реакцију на катастрофу, од распоређивања инжењеријских снага до потпуних војних операција. Међутим, у извештају се упозорава, ако се несташица воде погорша, како се предвиђа, војска је „близу неуспеху мисија која се тичу хидратације у спорном сушном окружењу“. Операције у местима као што су Сирија, Ирак или Авганистан у протеклих 27 година више неће бити могуће само због немогућности обезбеђивања довољно воде за војне снаге.

Између тога и све веће свести о климатским питањима која резултирају „значајним ограничењима војних активности (у мирнодопским временима) које производе емисију угљеника“, климатске промене могу заправо означити крај „бесконачним ратовима“, а што се не наводи у војном извештају као могућност.

Војска кренула на највеће упориште џихадиста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА