Најновије

ГЛАВА МУ ЈЕ БИЛА УЦЕЊЕНА НА 10 МИЛИОНА: Нису му дали да постане део Ирачке војске! Ево ко је био убијени Багдади

Још у октобру 2011. амерички званичници Абу Бакир ал-Багдадија, вођу Исламске државе, су окарактерисали као терористу и понудили награду од чак десет милиона долара за било какву информацију која би довела до његовог хапшења или убиства.

Абу Бакир ал-Багдади (Фото: Јутјуб)

Багдади је имао репутацију веома организованог и немилосрдног тактичара на бојном пољу.

Рођен је крај Самаре, северно од Багдада 1971. године, а његово право име било је Ибрахим Авад ал- Бадри. Иако је био лош ђак, и имао слаб вид, због чега му није било дозвољено да се придружи ирачкој војсци, постао је један од вођа Ал каиде у Ираку, спојивши је потом са Исламском државом.

По неким извештајима, био је имам у џамији у Нагдаду у време када је Америка извршила инвазију на Ирак 2003. године.

Међутим, неки верују, како пише Гардијан, да је он постао милитантни џихадиста још током владавине ирачког председника Садама Хусеина.

Други тврде да је постао радикалан током четири године када је био притворен у америчком војном кампу у јужном Ираку, где су били затворени многи команданти Ал-Каиде.

Током 2010. он је постао један од вођа Ал-Каиде у Ираку, и то тако што је дошло до спајања са терористичком организацијом Исламска држава. Своју озлоглашеност дугује и томе што је успео да се споји Фронтом Ал Нусра у Сирији, једној од најагресивнијих побуњеничких организација, која је постала и огранак Ал каиде за ову земљу.

Светски медији су више пута објавили да је Багдади мртав, први пут 2016, да би годину дана касније Руси исто то тврдили.

Међутим, Исламска држава је у априлу објавила снимак на коме је овај терориста жив и здрав. Пре тога, о Багдадију се ништа није чуло још од 2014. године када је из Мосула поручио да се ствара калифат диљем Сирије и Ирака.

Прочитајте ОВДЕ  ко је одао тачну локацију где се крио Багдади.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА