Најновије

СРПСКА ЈЕ САМОСТАЛНА ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ! Председница РС разоткрила потпуну пропаст западног пројекта Босна и Херцеговина!

До пре пола године сам сматрала да треба да дамо допринос процесу формирања власти на нивоу БиХ, али више не размишљам тако, јер сам видела да Република може да функционише самостално и да може без БиХ, каже Председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Војне јединице Републике Српске (Фото: Јутјуб)

Она за "Глас плус" поручује да постоји одређена штета по Српску зато што су заустављени неки пројекти, али да ће наши људи све више видети разумети с ким ми живимо и како они хоће да нас третирају.
        
- Сматрам да ће све то ојачати Републику Српску и да ће ово неформирање власти ојачати свест наших грађана да смо кадри и да можемо сами, да знамо ко смо и шта смо и да не дамо да нам се то дира. Хоћемо да живимо заједно, али нећемо и не дамо да нам се било шта намеће, јер ни ми никоме ништа не намећемо - каже Цвијановићева.

Она најодговорнијим за застој у процесу формирања власти на нивоу БиХ подједнако криви СДА и људе из Републике Српске који су изгубили изборе и седе у фотељама без икаквог политичког легитимитета, али и без функционалности. 

- Наравно, не желим од одговорности да изузмем ни међународну заједницу, јер је неко насаветовао СДА да се понаша тако како се понаша - каже Цвијановић.

Председница Српске, због природе свега што је до сада радила, можда и најбоље у РС познајете процедуре и процес европских интеграција. Она истиче да је он у тоталном застоју из простог разлога што није урађено једноставна ствар, а то је спровођење изборних резултата. 

- С друге стране, разумем све што се дешава у Европској унији, јер има много симболике у одлуци да се каже "не" почетку преговора са Северном Македонијом и Албанијом - истиче она.

Наводи, међутим да поред Републике Српске која је и њој и треба да буде приоритет свих, њена друга политичка матрица је да треба да будемо део ЕУ из економских, безбедносних, социјалних и низа других разлога.

- Немам никакву дилему у вези тога. Али сада се појавила једна нова димензија која пролази недовољно запажено од стране јавности. То је да Македонија која је у децембру 2005. године добила статус кандидата, 14 година након тога не може да добије датум за почетак преговора. Шта се десило у међувремену? Од Македоније је тражено да промени име и они су то урадили. Тражено је да у устав уграде још неку етничку заједницу и они су то урадили са Албанцима. Урадили су све што је од њих тражено и на крају не добију датум. Има ли у свему томе симболике? Наравно да има - објашњава Цвијановић и додаје:
       
- Ми треба да усвајамо стандарде који су добри за наше грађане и ако нас то доведе до чланства у ЕУ која ће сигурно бити другачија, него сада, то ће бити одлично. Али ставите се у улогу домаћих политичара који промовишу европски пут. Шта да одговоре ономе ко дође и каже "у Македонији су промовисали европски пут и шта би"?! Знате ли колико је нама постављано разних услова и где би ми били да смо пристали на све те услове?! Не би нас било?! Сећам се када смо потписивали Споразум о стабилизацији и придруживању да су сви говорили да ће овамо одмах да нагрну инвеститори и ово и оно. И шта се епохално десило? Није ништа. Зато сам на неки начин и разочарана - јасна је Председница РС.

Путин Србима послао С-400! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Плус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА