Најновије

ДАЧИЋ ИДЕ У ЊУЈОРК: Седница СБ УН на којој ће тема бити КиМ биће одржана! Откривен и датум!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће седница Савета безбедности Уједињених Нација (СБ УН) на којој ће бити речи о ситуацији на Косову и Метохији бити одржана 31. октобра урпкос покушајима Приштине да се избегне њено одржавање.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Дефинитивно је да ће седница бити одржана 31. октобра у СБ УН и ја ћу на њој учествовати. На крају су ипак представници Приштине обавестили да ће доћи на седницу - рекао је Дачић Тањугу.

Он је истакао да ће чланице СБ УН упознати са актуелном ситуацијом на КиМ, са бројним инцидентима, са афером око наводног тровања, великим лажима које долазе из Приштине.

- Пренећу ставове председника Александра Вучића да ми желимо комрпомис, наставак дијалога, али да очигледно да са друге стране и даље желе да наметну свој став о признању независности Косова што је за Србију апсолутно неприхватљиво. Ми желимо компромис и учествоваћемо у настваку дијага ако се створе услови за то, ако се укину таксе - поручио је Дачић.

Дачић је подсетио да је на основу договора са почетка године предвиђено да се редовна седница СБ УН на којој би се расправљало о извештају генералног секретара о ситуацији на КиМ одржи у окторбу.

Према његовим речима, председавајући Јужноафричка Република је ставила седницу у програм рада за октобар и она је заказана за 31. октобар.

- Међутим неколико дана пре одржавања седнице представници Приштине су се жалили да њима не одговара термин и тражили су одлагање, па је онда званично представница Велике Британије тражила од председавајућег да се та седница ипак одложи због тога што Приштина не може да дође - рекао је Дачић.

Коментаришући информацију да је седница могла да буде одложена, јер према писању медија, амбасадорка такозваног Косова Вљора Читаку није могла да дође на седницу 31. октобра, Дачић је подсетио да није реч о позиву за Читаку већ за представника привремених институција у Приштини.

- Многи указују да је Велика Британија инсистирала на томе зато што је она следећег месеца председавајући. Али нема сад везе то једно са другим. Оно што је дефинитивно то је да се седница бити одржана 31.октобра у СБ УН и ја ћу учествовати на тој седници - рекао је Дачић.

Србија никада није била агресор и српски народ није водио освајачке ратове! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА