Најновије

ЈОШ ЈЕДАН ТРАМПОВ ПОКЛОН ПУТИНУ: Планира да повуче потез за који у Кремљу могу само да му кажу - спасибо!

Још једна заоставштина хладноратовског раздобља можда је на ивици да заврши у прашини. Доналд Трамп планира да се повуче из Уговора о отвореном небу који државама чланицама омогућава неоружани надзор једних над другима и помаже у верификацији споразума о контроли наоружања. То би могло да буде прилично угодно за Владимира Путина, пише Си-Ен-Ен.

Путин и Трамп (Фото: Риа)

Иако је председник Двајт Ајзенхауер први пут предложио такав споразум 1955. године, он је постао реалност тек 2002. године. Од тада, Уговор о отвореном небу дозволио је извиђачке летове преко сваке од 34 земље које су га потписале - махом НАТО државе и друге широм Источне Европе. Овај аранжман омогућава америчким надзорним авионима да прате оно што руска војска намерава на подручјима попут источне Украјине, или Грузије, где су руске трупе једном узалуд покушале да заузму велике територије.

Америчко повлачење из Уговора о отвореном небу Путину би дало више слободе да крене у подручја попут источне Украјине, где би најрадије сакрио своје поступке од западног надзора. Као што је изасланик Елиот Енџел, председавајући Одбора спољних послова, написао у писму саветнику за националну безбедност САД Роберту О'Брајену, „повлачење ризикује поделу трансатлантске алијансе и додатно ће поткопати поузданост Америке као стабилног и предвидљивог партнера када је у питању европска безбедност".

Одустајањем од уговора Отворено небо, Сједињене Државе испуниће Путинове циљеве на ефикасан начин увлачењем још једног клина у НАТО савез. Бен Родес, заменик саветника за националну безбедност Барака Обаме, можда је то најбоље оценио у недавном твиту: „Понекад је једини начин да се објасни/предвиди Трампова спољна политика да се размишља: 'Шта би Путин желео да раде САД?'".

Трамп је повукао САД из Париског климатског споразума 2017. године, затим се 2018. повукао иранског нуклеарног споразума, затим и из споразума ИНФ (о нуклерним ракетама), покренувши оно што ће неминовно бити нова трка у наоружању. Сада, администрација прети да ће се повући из Уговора о отвореном небу.

- Став унутар министарства одбране и Стејт дипартмента је да одржавање уговора и даље има значајну вредност за САД и наше савезнике и партнере - рекао је Кингстон Реиф, директор за политику разоружања и смањења претњи при Удружењу за контролу оружја.

Реиф каже да је овај споразум омогућио да САД прелети у Украјину и западну Русију, а ти летови су пружили драгоцене податке у вези са руском војском.

- Штавише, пошто је Украјина такође потписница пакта, њена војска је имала користи од обавештајних података прикупљених тим прелетима - каже Реиф.

Уговором су такође дозвољени надзорни летови над тешко наоружаном руском енклавом Калињинград, где Кремљ унапређује распоређивање нуклеарног оружја. Ови летови су били посебно корисни балтичким чланицама НАТО-а, укључујући суседну Литванију , где напредни руски системи представљају непосредну и увек присутну претњу.

Остаје нејасно зашто Трампова администрација настоји да се повуче из уговора након 17 година. Администрација је одбила да коментарише за Си-Ен-Ен узрок или време повлачења.

Трамп би требало да почне да разматра последице својих импулсивних радњи - што је недавно и показано у његовој лоше осмишљеној одлуци о повлачењу америчких снага из североисточне Сирије, дајући тако Турској и Русији отворен пут да окупира те територије. Иако су последице повлачења из Уговора о отвореном небу у кратком року можда мање видљиве од последица повлачења САД из Сирије, дугорочно би могле да се покажу једнако катастрофалним, закључује амерички медиј.

Прочитајте ОВДЕ  зашто ће Трамп полудети.

Извор: Блиц/CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА