Најновије

СВД: Шведска је неутрална и не сме да буде уз САД у илегалним ратовима на Блиском истоку!

Шведска влада предложила је продужење рока свог војног контингента у Ираку, али таква би одлука могла увући Стокхолм у регионалну игру великих сила, пишу Ролф Андерсон, Андерс Бјорнсон и Ларс Гунар Лилестранд у свом чланку за лист Свенска Дагбладет. Према њиховим речима, обзиром на то да су снаге проамеричке коалиције у регији распоређене на врло сумњивим основама, а шведске трупе су у непотребном ризику, њихова присутност на Блиском истоку не одговара националним интересима земље.

Шведска армија (Фото: Јутјуб)

Шведска влада поднела је парламенту предлог за продужење боравка шведских трупа у Ираку у склопу операције под америчким патронатом. То значи да Шведска од овог тренутка постаје учесник у ширем сукобу на Блиском истоку, који је турским нападом на Сирију ушао у нову, активну фазу.

„Веза са Сиријом је очигледна и опасна”, у свом чланку за лист Свенска Дагбладет пишу Ролф Андерсон, Андерс Бјорнсон, и Ларс Гунар Лилестранд, уредници који заговарају несврстаност Шведске у војним блоковима.

Штавише, коалиција нема мандат за одржавање мира од Већа сигурности Уједињених народа. Сједињене Државе и Русија нису биле заинтересоване за њега, што је омогућило тим земљама да унапреде штите властите интересе. Истовремено, шведска влада одговара на позив Ирака из 2014. године, сматрајући то легитимним оправдањем за учествовање у операцији, што је врло упитно и не оправдава учествовање Шведске у игри великих сила.

У регији су интервенисале обе велике силе. Америчка коалиција у Ираку и Сирији, док је Русија само у Сирији. Истовремено, настављају аутори, Русија је добила позив сиријске владе, изгледа врло оправдано, док је америчка коалиција интервенцију извела илегално и без позива.

Коалиција спонзоририсана од САД покренула је ваздушне нападе у Сирији, не само ради уништавања ИД и других терористичких група, већ и због борбе против сиријске владе. Сједињене Државе подржале су разне групе, укључујући исламске фундаменталисте, које су покушале свргнути владу у Дамаску, пишу шведски новинари.

Након неуспелих покушаја проналаска поуздане алтернативе сиријској влади, Сједињене Државе одлучиле су подржати Курде на северу Сирије. Иако се Вашингтон сада одрекао те стратегије, коалиција је некако покушала оправдати своју присутност на северу Сирије.

“Међутим, никад није било разлога за т “, наглашавају Андерсон, Бјорнсон и Лилестранд.

Шведска је од самог почетка подржавала противтерористичку операцију. 2016. Је министрица спољњих послова Маргот Валстром изјавила је следеће: „Заједно с осталим коалицијским партнерима настојимо дугорочно стабилизовати ситуацију у Ираку и Сирији разноврсном помоћи, која укључује политичку и војну потпору, као и развојну помоћ.“

„Стокхолм је такође одлучио придонети успеху сиријске опозиције. Међутим, сада знамо да је та подршка, највероватније, отишла на групе које су се бориле против сиријске владе војним средствима, као и на такозвану Слободну сиријску војску, турске плаћенике који се боре против Курда на северу Сирије“, признају Андерсон, Бјорнсон и Лилестранд.

Истовремено, аутори владине иницијативе избегавају спомињати “илегалну интервенцију коалиције у Сирији”. На пример, предлог садржи фразу: “Војна акција коалиције у Ираку назива се операцијом потпоре. Међутим, читаоц је овде заведен, јер у оквиру операције нема разлике између операција у Ираку и Сирији.“ Шведска влада тврди да ће остати у Ираку зато што би се ИД могао вратити.

“Међутим, ово је неуверљив аргумент. Још у јануару 2017. је ирачка влада објавила победу над ИД у овој земљи”, подсећају аутори.

Подршка акцијама стране војске у Ираку врло је упитна. Истовремено, неколико главних ирачких странака већ је затражило повлачење трупа свих страних држава с територија своје земље.

„Постоје разлози за веровање да је влада спремна удовољити америчким захтевима за очувањем коалиције. Таква ће служба имати своју цену, али је вредност мала”, кажу Андерсон, Бјорнссон и Лилестранд.

У случају да Шведска пристане оставити трупе у Ираку, то би могло довести до њеног увлачења у бескрајни регионални сукоб. Иницијатива напомиње да је, када су тензије између Вашингтона и Техерана довеле до “повећања укупног нивоа претње”, шведска војска “обуставила своју активност”. Другим речима, говоримо о ризику да буде увучена у сукоб, као и о претњи напада проиранских милиција, које било који страни контингент у Ираку сматрају делом америчке групе.

“Како се шведско вођство може упуштати у тако ризичне експерименте, ако узмемо у обзир чињеницу да истински шведски интереси немају никакве везе с тим, апсолутно је неразумљиво”, огорчено пишу аутори чланка.

Нитко не зна како ће се ситуација развијати на Блиском истоку, регији у којој се међусобно боре регионалне и свјђетске силе. Америчка операција је елемент ове игре, а Шведска учествује у томе.

“Стога парламент мора одустати од очувања шведског војног контингента у Ираку и држати се подаље од Сирије”, позивају Ролф Андерсон, Андерс Бјорнсон и Ларс Гунар Лилестранд.

Прочитајте ОВДЕ   шокантну анализу која открива слабости америчког суперавиона у сукобу са Иранцима.

Извор: СВД/logicno. com/Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА