Најновије

ЛУКАШЕНКО ОДУСТАО ОД УНИЈЕ СА РУСИЈОМ: Две државе би биле ближе него икад, али је један потез све зауставио! Ево о чему се ради!

"Белорусија сматра да су руски услови за интеграцију неприхватљиви", рекао је њен шеф дипломатије Владимир Макеј, након медијских извештаја о томе да ће Русија и Белорусија у наредне две године формирати економску конфедерацију.

Александар Лукашенко и Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Русија и Белорусија, тренутно чланице углавном симболичке уније, разговарале су о продубљивању своје интеграције, процесу који је подстакао забринутости због могуће тихе анексије од стране Москве.

Комерсант је прошлог месеца пренео да земље планирају да уједине своју царинску и енергетску политику до 2021. године и да до 2022. успоставе јединствени порески законик, цивилни законик и листу спољнотрговинских правила.

"Искрено говорећи, иницијални предлози (Русије) предвиђали су укључивање одређених одредаба које су неприхватљиве, посебно за Белорусију", рекао је Макеј.

Истакао је да стварање наднационалних тела, како је наведено у предлозима, потиче из руско-белоруског споразума из 1999. године којим је предвиђена унијска држава са заједничком валутом, правним системом и заједничком одбраном и спољном политиком. Руски председник Владимир Путин и белоруски председник Александар Лукашенко обратили су се такозваним наднационалним телима почетком ове године и "јасно рекли да се не поштују одредбе споразума из 1999. године“, рекао је.

"Морамо посветити више пажње спровођењу координисане пољопривредне и индустријске политике - то је најважније. Не постоје никаква политичка питања која су повезана са формирањем федерације или конфедерације", рекао је он.

У септембру су поново почеле да колају приче о продубљивању веза и путу ка евентуалном уједињењу две земље. Сада се чини да је Лукашенко ипак одлучио да до тога не дође.

Многи аналитичари наводе да би уједињење две државе ишло у корист Владимиру Путину који би на тај начин могао да превазиђе ограничења која има према руском уставу, па би могао да настави да влада, и након истека тренутног мандата, као председник новоформиране државе.

Међутим, питање је да ли би Белорусија добровољно пристала на тако нешто.

Русија подржава белоруску економију јефтином енергијом и кредитима, али Минск се пази да дозволи превише руског утицаја, плашец́и се претњи његовом суверенитету.

Ипак, многи Лукашенкови противници сматрају да је сам Лукашенко далеко мање популаран у Белорусији од руског председника.

Ево шта Турци праве на граници са Сиријом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА