Најновије

DW: Да ли је Турска пред избацивањем из НАТО?

Према једном истраживању јавног мњења, већина Немаца је за искључење Турске из НАТО. Ту идеју подржавају и многи политичари у тој земљи. DW анализира колико је та идеја реална.

НАТО (Фото: ria.ru)

Турска војна операција „Извор мира“ на северу Сирије додатно је оптеретила односе Анкаре са НАТО. Позиви да се Турска искључи из западне војне алијансе све су гласнији. Поред политичара немачке Левице, и Ролф Мицених, шеф посланичке групе Социјалдемократа (СПД) у Бундестагу доводи у питање чланство Турске у Алијанси.

Један велики број Немаца такође дели тај бескомпромисни став. У анкети Института за испитивање јавног мњења YоуГов, урађеној по налогу немачке новинске агенције ДПА, 58 одсто Немаца изјаснило се да Турску треба искључити из НАТО због њене инвазије на северу Сирије. Само 18 процената је било против.

За Анкару је војна операција у Сирији била велики успех. За почетак, спречено је оснивање курдске државе. Курдске паравојне формације, које је Анкара окарактерисала као терористичке, у сарадњи са Русијом протеране су са сиријско-турске границе. Операција је Анкари помогла и да се приближи својим безбедносно-политичким циљевима, који су истовремено фундаментално у сукобу интереса с већином земаља-чланица НАТО. Јер, акција није само ојачала тзв. „Исламску државу“ (ИС) и олакшала бекство бораца ИС – што су најчешће критике које се чују са Запада – већ је и ојачала највећег конкурента НАТО, Русију. Операција „Извор мира“ учврстила је позиције Москве у Сирији, а Сирију пак етаблира као „вазалску земљу“ Кремља.

Док највећи број земаља НАТО критикује турску операцију – као и немачки министар иностраних послова Хаико Мас који каже да је она „у супротности са међународним правом“ – турска влада то види као борбу против тероризма. „Не очекујемо да нас окривљују, већ очекујемо знак солидарности НАТО-партнера“, одговара на критике турски министар спољних послова.

Страх од Русије?

Напетост између Анкаре и НАТО последњих месеци у сталном је порасту. Посебно спор око руског противваздушног система С-400, показао је колико има мало поверења између Турске и осталих чланица НАТО. Анкара је одлучила да не узме амерички одбрамбени систем и уместо тога набавила је систем С-400 земље противнице НАТО – Русије. Запад је то невољно прихватио због озбиљне забринутости за безбедност. Страхује се да Кремљ, путем радарске технике С-400, може да дође до тајних информација НАТО. Американци су били толико озлојеђени због тога што је то Анкара урадила на своју руку, да су тој земљи-чланици Алијанси поставили ултиматум и запретили економским санкцијама, пише DW.

Тако напет однос између две земље-чланице НАТО до сада није виђен. На сам дан када је почела турска војна офанзива, амерички председник Доналд Трамп лично је претио свом колеги Реџепу Тајипу Ердогану да ће „уништити турску привреду“.

Поред тога, бриге НАТО-партнера изазива и то што би војна и спољнополитичка сарадња са Москвом могла да доведе до тога да се Анкара окрене од својих западних партнера. Анкара наводно игра на стратегију руског председника Путина, а експерти полазе од тога да руски председник са својом турском политиком покушава да унесе раздор у НАТО.

Да ли ће Турска бити искључена из НАТО?

Међу немачким становништвом, влада расположење за искључивање Турске из НАТО, али чисто правно гледано то је заправо невероватно, па и немогуће. Уговор НАТО не предвиђа да нека земља-чланица може да буде искључена. Но, једна земља-чланица може сама да на основу члана 13 иступи из Алијансе.

Бивши министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел оценио је за лист „Тагесшпигел“ да би излазак Турске из НАТО би представљао „нови велики ризик на источним границама ЕУ“. Без Турске би и Алијанса била много мање способна да геополитички делује, на пример у борби против тероризма или решавању проблема кретања избеглица. При том је турска војска друга по величини армија у читавој Алијанси. Излазак те земље ограничио би одбрамбене капацитете Савеза.

Да ли ће Турска сама напустити НАТО?

И та варијанта је мало вероватна. НАТО и Турска зависе једно од другог. НАТО Анкари отвара платформу за разговор са моћним земљама света. При том Турска је спољнополитички веома изолована. То ништа боље не потврђује од управо ове акција на северу Сирије, јер је готово комплетна међународна заједница – чак и арапске и муслиманске земље – против интервенције. А имати војну заштиту најјачег војног савеза на свету, за Турску је фактор безбедности којег ће се она тешко одрећи.

Бугари урадили нешто што им Руси неће опростити! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА