Најновије

КРАЈ ЕВРОПСКЕ ИЛУЗИЈЕ: Уместо пуноправног чланства ЕУ за Србију разматра само економско партнерство

Шеф дипломатије Ивица Дачић и министарка европских послова Јадранка Јоксимовић на најаве да ће ЕУ Србији највероватније, уместо пуноправног чланства, понудити другачије моделе партнерства, кажу да Србија овакву понуду не би прихватила.

Дачић (Фото: Јутјуб)

Све или ништа

Нови модели, како пишу медији, подразумевају да се земљама кандидатима уместо проширења понуди економска интеграција без формалног чланства.

О новим моделима већ преговарају Француска и Немачка. Помиње се модел секторске интеграције у ЕУ, да држава по затварању сваког поглавља у потпуности уђе у систем ЕУ, а други је „норвешки модел“, по ком би земљама, уместо чланства у ЕУ, било понуђено чланство у Европском удружењу за слободну трговину (ЕФТА) и Европском економском простору (ЕЕА), чије су чланице Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска, које нису у ЕУ.

Јоксимовићева истиче да су „рециклиране идеје и визије концепта привилегованих партнерстава наместо пуноправног чланства, које незванично колају у медијима и у Бриселу, само још један пробни мехур појединих држава чланица да се најслабије карике из региона упецају и почну да размишљају о одустајању од пуноправног чланства“.

- Србија се неће упецати, то је, надам се, већ свима јасно - истакла је она и додала да је та понуда раније изнета Турској, као замрзнутом кандидату, и да у суштини није значила ни привилегије ни партнерство:

- Имајући у виду да је Србија дубоко у процесу приступних преговора, овакве идеје не само да су неприхватљиве већ изазивају неповерење у поузданост ЕУ као партнера.

Не желе нас у ЕУ

Ивица Дачић каже да очигледно постоји размишљање да се заустави проширење.

- То још није званични став, али и ако се то деси, онда Србија више нема обавезе у усклађивању спољне политике, као на пример да уведе санкције Русији. То је можда и боље, да знамо на чему смо. Овако нас само притискају, а ништа не нуде као перспективу - каже Дачић.

Политички аналитичар Бранко Радун нема дилему, ЕУ нема воље за проширење.

- И на прошлом самиту није било речи о европским интеграцијама, већ о интеграцијама у оквиру региона. Међутим, иако нас неће у ЕУ, неће ни да нас испусте, цео регион, да се не бисмо окренули некоме другом, Русији или Кини. Ти модели су само понуда из страха да не окренемо потпуно леђа ЕУ - каже Радун, док аналитичар Зоран Спасић каже да помињање модела партнерства уместо чланства представља крај илузије пута у ЕУ.

- Индиректно јесте, али нико нема храбрости да нам каже то у очи. Сви ти модели имају за циљ да створе вештачки став да је то добро - каже Спасић.

Уцене и замазивање очију

Бечки дневник Пресе писао је да би алтернатива проширењу ЕУ могла бити формирање „балканске уније“. Модели који се сада помињу били би први предлози које нуди ЕУ, а од које су се до сада могла чути само условљавања. Једно од таквих је и да ће Србија морати да напусти, раскине споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом кад постане део Уније. Србија је 25. октобра потписала поменути споразум. Сугерисано нам је и да ћемо морати да ускладимо безбедносну и спољну политику са осталим земљама чланицама, што би значило и увођење санкција Русији.

Ђилас открио пљачку од милијарду евра. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА