Најновије

НОВЕ ПРОГНОЗЕ АНАЛИТИЧАРА ПОСЛЕ САСТАНКА У БРИСЕЛУ: Каква је будућност Балкана?

Најважнија порука након састанка у Бриселу и радне вечере председника Србије Александра Вучића и лидера Западног Балкана са Федериком Могерини је да се окренемо сами себи, да повећамо регионалну размену, трговину и економију, стандард, оцењује Слободан Зечевић, професор Института за европске студије, јер, каже, да је очигледно да Европска унија нема јасну концепцију око проширења.

Лидери западног Балкана (Фото: predsednik.rs)

- Неопходна је блиска сарадња земаља Западног Балкана и без подршке Уније. Треба доћи до правно обавезујућег акта који би омогућио бржи проток и брже кретање људи, робе, капитала и услуга - истакао је Зечевић за Тањуг.

Албанија, Северна Македонија и Србија, каже он, би требало да буду "локомотиве" које повлаче и друге земље за собом, а касније би се могле прикључити и Босна и Херцеговина, Црна Гора и можда још неко.

Зечевић сматра да функционери ЕУ више немају шта да обећају и да кажу, што је показао пример Северне Македонијеи Албаније о чијем су отварању преговора о приступању ЕУ све приче пале у воду.

- Била је идеја да Србија буде сигурна да ће ући у ЕУ до 2025. године, али видимо да од тога нема ништа. Ми смо суверена држава која наставља свој европски пут, али, истовремено, како је и председник подвукао, жели да сарађује и са Кином и са Русијом, која ће, например, куповати оружје тамо где је најповољније, где имамо конкретну сарадњу - каже Зечевић.

Према његовим речима, јасно је да ЕУ, нажалост због конфузије у спољној политици, не може да има једну и јединствену политику која би се називала политиком већине.

- Француска предлаже да ми интензивирамо нашу регионалну сарадњу, као и да је потребно реформисати Унију и да се зато овај процес на неки начин одлаже - напомиње он.

Конкретно у случају Србије, која је према речима Зечевића интегрисана у простор ЕУ у многим сегментима и окружена земљама чланицама, то значи да би у случају било какве кризе ЕУ тражила од нас да понашамо као пуноправни члан ЕУ, мада то нисмо.

Али Зечевић скреће пажњу да када се статус Србије помиње у контексту партнерства, да то није у складу са местом које јој припада у ЕУ.

- Ако вам неко каже ви сте партнер, то је могуће рећи Турској, другачије историје и културе, али то рећи Србији поприлично звучи страшно - напоменуо је Зечевић.

Упитан који је то регионални лидер који је подржао регионалну иницијативу и вид регионалне интеграције, што је,изненадило председника Вучића, како је сам рекао, Зечевић каже да нема информацију ко би то могао бити, али је додао да би "волео да је у питању Мило Ðукановић", "јер су нам са Црном Гором потребни најближи односи".

Од састанка на Охриду 10. новембра, који је најављен као наставак сусрета лидера Србије, Северне Македоније и Албаније који је овог месеца одржан у Новог Саду, очекује, каже, писмени споразум у форми међународног уговора, којим би се конкретизовало оно што је договорено у Новом Саду.

Еди Рама другује са Куртијем, али једна ствар је остала иста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА