Најновије

СРБЕ ЗВАО ДЕГЕНЕРИЦИМА А БИН ЛАДЕНА БРАНИО: Испливала нова компромитација Бајдена! (ВИДЕО)

Председник Трамп заслужује похвале та ликвидацију вође Исламске државе Абу Бакр ал-Багдадија. Била је то мисија високог ризика која је захтевала да америчке снаге прелете стотине километара на територију под контролом Ал Каиде, да би упали у тешко наоружано терористичко утврђење.

Џо Бајден (Фото: Flickr)

Да су ствари кренуле ужасно погрешно, Трамп би био крив и сносио би последице. Само питајте Џимија Картера како је катастрофа Desert One утицала на његов поновни избор. Трамп је знао политичке ризике, али је наредио да се иде даље, објашњава колумниста Вашингтон Поста Марк Тајсен.

Бивши потпредседник је саветовао председника Обаму да не извршава рацију која је усмртила Осаму бин Ладена. Као што је Марк Бовден, аутор књиге „The Finish: The ubilling of Osama bin Laden“, објаснио 2012. године: „Једини главни противници били су Бајден и (тадашњи министар одбране Роберт) Гејтес, а пре него што је рација покренута, Гејт је променио мишљење. "

Током састанка у Кризној соби, Бајден се касније присетио, Обама се окренуо према њему и упитао: „Џо, шта мислиш?“ Бajден је одговорио: „Господине Председниче, мој предлог је да се не иде. "

Оног тренутка када је Америка у свом домету имала човека одговорног за нападе 11. септембра, Бајден се бринуо о политици, што је апсолутно последња ствар о којој би главни командант требало да размишља у таквим околностима.

Што је још горе, Бајденов разлог није имао никакве везе са националном сигурношћу. Према Бовден-у, Бајден је рекао председнику да "ако мисија не успе, Обама би се могао да се опрости од другог мандата."

На крају, Бовден је написао, "Сваки од председникових најбољих саветника, осим Бајдена, био је за тренутну акцију." Ипак, уместо да хвали Трампа да је наредио убиство Багдадија, Бајден је критиковао председника, изјавивши да је рација успјела "упркос његовој неспособности као главног команданта".

Човек који се успротивио бин Ладеновој ликвидацији мапада човека који је одобрио Багдадијеву операцију? А повлачење Обама-Бајденове администрације из Ирака 2011. године омогућило је Исламској држави да се дигне из пепела пораза и изгради калифат величине Британије.  То говори о неспособности.

Обамино одбијање Бајденових савета да не следи после Бин Ладена не ослобађа Обаму критике због његове шире политике у борби против тероризма. Након операције против бин Ладена, многи су истакли иронију да је Обамино потписивање националне безбедности омогућено информацијама добијеним из програма испитивања ЦИА-е, које је он затворио трећег дана на власти.

Као што је објаснио бивши вршилац дужности директора ЦИА-е Мајк Морел, кључни део обавештајне информације која је довела ЦИА до бин Ладена - информације о главном куриру Бин Ладена, укључујуц́и његов надимак Абу Ахмед ал-Кувајти - стигли су од затвпреника у притвору ЦИА-е.

Слично томе, Трампова храбра одлука да настави с акцијом Багдадија не ослобађа га критике због његове политике у Сирији. Иако је губитак Багдадија велики ударац, Исламска држава је преживела сличне ударе и пре. 2006. године помогао сам у писању говора председника Буша најављујући да су Сједињене Државе убиле Багдадијевог претходника Абу Мусаба ал-Заркавија. Тринаест година касније, други амерички председник најавио је смрт још једног лидера Исламске државе.

Захваљујући Трампу, Багдади је мртав. Али Исламска држава није.

У Немачкој се побунили против санкција према Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА