Најновије

ТУРЦИ БЕСНИ, ЕРДОГАНУ СЕВАЈУ МУЊЕ ИЗ ОЧИЈУ: Амерички Конгрес одлучио - злочин над Јерменима је геноцид! (ВИДЕО)

Доњи дом Конгреса, у којем већину имају демократе, усвојио је са 405 гласова за и 11 против резолуцију у којој се истиче да је убиство 1,5 милиона Јермена у данашњој Турској од 1915. до 1923. године геноцид, преноси Ројтерс.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: сајт председника Турске)

Резолуцију је предложио демократски посланик и председник јерменског кокуса, Адам Шиф, који је њено усвајање тражио 19 година.

- Када видимо слоке преплашених курдских породица на северу Сирије, које пакују своје ствари у кола и беже из својих домова далеко од турских бомби и пљачкашких милиција, како можемо да кажемо да су злочини од пре једног века прошлост - рекао је Шиф.

Турска је одмах осудила резолуцију о геноциду над Јерменима

Амерички амбасадор у Турској Дејвид Сатерфилд позван је на разговор у турско Министарство спољних послова, након што је Представнички дом Конгреса САД подржао признавање геноцида у Јерменији, али и позвао на увођење нових санкција Анкари због војне офанзиве у Сирији, јавила је Анадолија.

Турска прихвата да су многи Јермени који су живјели у Османлијском царству убијени у сукобима са турском војском током Првог светског рата, али негира да су они убијани систематски и да је над њима извршен геноцид.

Турско министарство спољних послова је навело да резолуција о геноциду нема никаквих историјских или правних основа.

У саопштењу се додаје да је то бесмислен политички корак који само иде на руку јерменском лобију и анти-турским групама.

Турска прихвата да је много Јермена погинуло у борбама са отоманским снагама током Првог светског рата, али се не слаже око броја погинулих и негира да су убиства била систематски оркестрирана и да почињен геноцид.

Анкара гледа на страно мешање у ово питање као на претњу за суверенитет Турске.

Резолуција је усвојена после 35 година расправа у САД о том питању и то у тренутку повећаних тензија због упада Турске на север Сирије, чиме це се додатно затегнути односи.

Представнички дом САД одобрио је јуче и увођење нових санкција Турској због војне операције турске војске на североистоку Сирије и куповине руских ракетних система противваздушне одбране "С-300".

Прочитајте ОВДЕ    какав је то одговор пронашла Белорусија  за нарастање оклопне групе НАТО.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА