Најновије

ЕВРОПА НА ИВИЦИ ПОНОРА! Донета одлука! У региону се захуктава! Последице ће бити озбиљне!

Европски парламент ће наставити активно да подржава политику проширења ЕУ и да заговара "српски приступ" као најбољи начин за напредак у европским интеграцијама, рекла је копредседавајућа Парламентарног одбора за стабилизаицју и придруживање (ПОСП) Тања Фајон.

Европски парламент (Фото: pixabay. com)

Фајон је у Скупштини Србије казала да није сјајан тренутак када је реч о политици проширења, јер, како је навела, шефови држава чланица ЕУ нису успели упркос безусловној подршци ЕП да отворе преговоре са Албанијом и Северном Македонијом.

- Сматрамо да је ово пропуштена прилика и стратешка грешка ЕУ која утиче на њен кредибилитет и имаће озбиљне последице за европску стабилност и безбедност - рекла је Фајон на седници ПОСП-а.

Она очекује да ће Европски савет променити одлуку у вези са Северном Македонијом и Албанијом и да ће послати позитиван сигнал тим земљама пре самита ЕУ-Западни Балкан у Загребу.

- Ако се то не деси, цео регион ће постати нестабилан и изложен утицајима Русије, Кине и Турске. Западни Балкан ће бити главни спољно-политички приоритет за следећег шефа спољне политике (Жозепа Борела), како је и сам рекао у Европском парламенту - рекла је Фајон.

Подсетила је на његове речи: "Ако Европљани не могу да реше проблеме у свом комшилуку, не могу да буду велика сила" и поручила да не треба оклевати да се отворе врата Западном Балкану.

Када је реч о Србији, Фајон је казала да Комисија припрема нон пејпер документ о владавини права.

Председник делегације Народне скупштине Владимир Орлић рекао је да је сада веома важно време за проширење, наводећи да различите поруке од различитих европских актера не представљају изговор да се процес реформи у Србији не настави.

Како је рекао, тај процес ће чак бити и интензивиран у наредном периоду, јер значи напредак за земљу.

Орлић је поновио да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији и истакао да ће учинити све да он буде постигнут у што краћем року.

- Не тражимо уступке већ извесност наше европске будућности када критеријуми буду испуњени - рекао је Орлић и додао да је на Србији да испуни свој део посла.

Изразио је наду да ће финско председавање ЕУ допринети унутрашњој солидарности у Унији, као и да ће политика проширења бити конкретизована у наредном периоду, те да ће на следећој међувладиној конференцији бити отворена поглавља која су припремљена.

Русија тестирала нуклеарно оружје за последњи удар. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА