Најновије

ВУЧИЋ ИМА ПЛАН Б: Балканска унија као припрема за ЕУ

У тренутку када из европске администрације стижу вести да би земљама западног Балкана уместо пуноправог чланства у ЕУ могло да буде понуђено само економско партнерство, појавио се план Б, који се искристалисао из инсистирања председника Србије на појачаној регионалној сарадњи, сазнаје Курир из дипломатских извора.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Према тумачењу саговорника, то би био модел економске уније земаља региона која би сарађивала са ЕУ до пуноправног чланства сваке земље понаособ.

ЕУ неће сиромахе

- Западни Балкан треба боље да се повеже. То би био модел економске уније у којој све земље сарађују, економски јачају своја тржишта и, када дође време за пријем, у ЕУ уђу као економски јаке земље. Француски председник Емануел Макрон неће сиромашне земље у ЕУ и зато и предлаже овај нови план - парцијално стратешко партнерство те нове економске уније региона са ЕУ до пуноправног чланства сваке од земља из тог регионалног савеза у Европској унији - додаје извор.

Председник Србије Александар Вучић говорио је о неопходности јаче регионалне сарадње пре два дана на опроштајној вечери лидера региона с Федериком Могерини, одлазећом шефицом европске дипломатије. Вучић је казао да Србија не мења стратешко опредељење - улазак у ЕУ, али да тактички мора да се прилагоди променама у тој заједници и да се понаша паметно. Вучић је изјавио да је на тој вечери инсистирао на регионалној сарадњи.

- Подршку за јачање тих односа добио сам и од једног представника земље од које то нисам очекивао. Због тога сам веома срећан, јер то отвара још снажније перспективе за разговоре о тешњој регионалној сарадњи - рекао је Вучић и додао:

Да се окренемо себи

- Оно што ми се чини да су сви схватили јесте да више морамо да се окренемо себи, у се и у своје кљусе, како сам ја то више пута рекао, и да разговарамо како међусобне баријере да отклањамо, како да у првом реду очувамо мир и стабилност.

Иначе, како сазнаје Курир, Вучић је подршку за идеју о тесној регионалној сарадњи добио од Мила Ђукановића, председника Црне Горе.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је радна вечера у Бриселу показала у каквом су стању евроинтеграције, као и да нам једино преостаје да се окренемо себи и обезбедимо сарадњу у региону.

- То се наслања на иницијативу председника о продубљивању сарадње у региону, појављује се као алтернатива неизвесности проширења ЕУ. Ми не знамо да ли ће нова администрација вратити политику проширења у своју агенду. Шта нам друго преостаје него да се окренемо једни другима - сарадњи у области економије, културе, спорта - каже Миливојевић.

ЕУ и Евроазија

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже да би регионална унија била добро решење у економској сфери, али под условима који би Србији омогућили да задржи постојеће економске аранжмане.

- Таква унија би могла да буде добро решење, али под условом да се омогући Србији да задржи садашње економске аранжмане с Русијом и Кином. Могли бисмо да будемо економска раскрсница Евроазијске уније, повезани са ЕУ, Евроазијском унијом и земљама региона - каже Анђелковић.

Наставља се најстрашније правно насиље над Драганом Васиљковићем. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА