Најновије

ЏОМИЋ ОДГОВОРИО МИЛУ: У Црној Гори постоји једна Православна црква која је оличена у Митрополији Црногорско-приморској

Протојереј ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, каже да није добро што је од усвајања мишљења Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вероисповести, прошло три месеца, а да нови дијалог није покренут.

Велибор Џомић (Фото: Јутјуб)

Џомић истиче да није страшно што се о том предложеном општем правном акту не говори тако интензивно у последње време, јер је доста тога речено у стручној и широј јавности од његовог утврђивања, 16. маја, до обзнањивања мишљења Венецијанске комисије, 24. јуна.

“По мом мишљењу, није добро то што је од усвајања мишљења Венецијанске комисије прошло три месеца, а инклузивни дијалог о Предлогу закона, како је изричито написано у том мишљењу, није покренут од ресорног Министарства за људска и мањинска права у Влади Црне Горе. Ми још увек не знамо да ли уопште постоји Радна група која се бави тим питањем и ко су њени чланови".

Џомић је истакао да не само да нема ништа против појединачних разговора представника владе са представницима цркве и верских заједница него сматрам да су потребни, добри и корисни.

"Али, знам како се у Црној Гори припрема закон. Погледајте само расправе око Радне групе за изборно законодавство и упоредите са Предлогом закона о слободи вероисповести. У вези овог закона никада није отворена дискусија о Радној групи, иако смо то више пута тражили”, каже Џомић.

На питање очекује ли да се Предлог закона ускоро нађе у Скупштини, Џомић истиче да је "све могуће", али да је то питање за доносиоце одлука у влади.

Међутим, мисли да је имплементација препорука из мишљења Венецијанске комисије веома сложен правнички посао.

За тај посао, како је рекао, треба стручности, времена и стрпљења.

"Треба све сагледати стручно и објективно. Наше примедбе на Предлог закона су врло аргументоване, а ни оним на Нацрт закона од 2015. године није посвећена ни минимална пажња у Министарству. Давно је речено: три пута мери, а једном сеци", рекао је Джомић.

Говорећи о томе да ли је Митрополија имала контакт са Владом Црне Горе поводом Предлога закона, Џомић каже да није у оном смислу који је уређен правним прописима у Црној Гори.

"Појединачни разговори не представљају институционални дијалог и партиципацију заинтересованих страна у процесу припреме закона. Такође, ни округли столови Министарства за људска и мањинска права о свему и свачему немају никакве везе са припремом закона", каже Џомић.

Подсетио је да ових дана био сусрет митрополита Амфилохија и премијера Душка Марковића, оценивши да је добро што је тај састанак одржан.

Подсетио је и да је влада у саопштењу, после састанка премијера и митрополита, 24. септембра, навела да је потпредседник Пажин на челу владиног Стручног тима.

"Уверио сам се да је потпредседник Пажин врло добар правник и немам ништа против тога да он буде на челу Радне групе, па ме због тога чуди толико кршење процедуре", каже он.

Коментаришући предлог председника Мила Ђукановића, да у Црној Гори буде једна црква, Џомић истиче:

"У Црној Гори постоји једна Православна црква која је оличена у Митрополији Црногорско-приморској и осталим православним епархијама које у Црној Гори имају историјску канонску јурисдикцију".

Прочитајте ОВДЕ како су Срби узвратили ударац Милу Ђукановићу.

Извор: Дневне новине/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА