Најновије

ЏОНСОН ДАО ПОСЛЕДЊУ ПОНУДУ ЛИДЕРИМА ЕУ: Сада је Брисел на потезу, а неки мисле да се иза британског предлога крије политичка замка (ВИДЕО)

Британски премијер Борис Џонсон доставио је у среду Бриселу, како каже, конструктиван и разуман предлог за споразум о Брегзиту.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

План садржи компромисе Велике Британије у проналажењу алтернативног решења за спорно питање ирске границе, а сада је на Бриселу да прихвати или не Џонсонову коначну понуду.

У британској и светској јавности се увелико спекулише какве је компромисе о проблематичном "бекстопу" понудила Британија после три године преговора са ЕУ који су увек водили у ћорсокак.

Брисел је изричито захтевао да предлози буду конкретни и правно оперативни да би их уопште узео у разматрање, а чак и пре него што су стигли изразио је сумњу да ће бити довољно добри.

Пре него што је ЕУ примила премијерову понуду, многи су предвиђали да ће његова пажња бити усмерена на британске гласаче и предстојеће опште изборе, а не на сарадњу са унијом. Међутим, избори Би-Би-Сија међу дипломатама открили су да су Џонсонови предлози "бољи него што су очекивали".

"Његов предлог о усклађивању прописа на граници између све Ирске је сјајан, као и тон његовог пропратног писма Жан Клоду Јункеру. Верујемо да стварно жели договор, да све није само реторика", рекао је један северноевропски званичник.

Нема више "бекстопа"

Џонсон је у четвртак члановима британског парламента изложио свој план који је замишљен као алтернатива контроверзном "бекстопу" његове претходнице Терезе Меј.

Премијер је истакао да његов предлог не укључује изградњу царинске инфраструктуре на граници Северне Ирске, која је део Велике Британије, и Републике Ирске, чланице ЕУ – дугој 500 километара.

"Ни под којим околностима нећемо имати контроле на граници или у њеној близини",  казао је он додајући да ће поштовати мировни споразум о Северној Ирској из 1998. године.

Џонсон је признао да се његов предлог Брегзита разликује од предлога Мејеве само зато што он жели да Британија буде мање усклађена са ЕУ. Он је често наглашавао да је једина тачка у њеном предлогу која му се у потпуности није свидела био "бекстоп".

У пропратном писму Јункеру, Џонсон је означио "бекстоп" као крајње одредиште Брегзита, а у плану је детаљно изложио своје решење тог проблема.

Према новом документу на седам страница, цело Уједињено Краљевство изашло би из европске царинске уније, али би Северна Ирска остала на јединственом тржишту када се ради о робама, углавномо пољопривредним и прехрамбеним производима. Да би се избегле царинске провере био би уведен декларациони систем са поједностављеним процесом за мале трговце.

У предлогу британске владе се, између осталог наводи, да ће Северна Ирска напустити европску царинску унију заједно са остатком Велика Британије крајем 2021. године.

Међутим, она ће, уз сагласност свог парламента, наставити да примењује европско законодавство које се односи на пољопривреду и остале производе у, како је наведено "регулаторној зони на острву".

Царинске контроле на робу којом се тргују између Британије и ЕУ биле би "децентрализоване", са документацијом која се прилаже електронски и са само "малим бројем" физичких провера. Ове провере би се вршиле изван границе, у пословним просторијама или на "другим тачкама у ланцу снабдевања".

Северна Ирска би у таквом уређењу према Џонсоновом предлогу остала до 2025. године у секторима хране, пољопривреде и произведених добара, а у том периоду не би била део британске царинске зоне. Након четири године, парламент Северне Ирске (а не Доњи дом у Лондону, што је битна промена), донели би одлуку о томе којој ће се страни и под којим условима придружити.

Британска влада сматра да ће њена понуда осигурати интегритет јединственог тржишта ЕУ.

"Политичка замка"

Сматра се да ће Џонсонова алтернатива "бекстопа" наићи на оштро противљење вођа ЕУ од којих ће се тражити да дају Британији широка изузећа од царинских прописа Уније да би се олакшала царинска граница у Северној Ирској. Такође, међу европским званичницима расте осећај да је Џонсонов предлог "политичка замка".

Предлог који је Џонсон у четвртак изложио парламенту мора да подржи већина посланика. Већина њих, чак и тврдокорни "брегзиташи" из његове Конзервативне странке, прихватили су његова решења обазриво.

Због тога се Брисел налази под великим притиском. Уколико британски парламент прихвати предлог, а ЕУ одбије, сматраће се да је једино Унија крива за катастрофалан Брегзит без споразума који би уследио.

Ипак, многи аналитичари сматрају да не треба журити са закључцима да ће Брисел олако одбацити Џонсонове предлоге. Они подсећају да после три године преговора ЕУ лидери желе договор, као и да, у случају да дође до "неспоразумног развода", они буду ти који су Британији залупили врата у лице.

Јункер је изразио забринутост због неких делова Џонсоновог предлога, али је одмах додао да ће ЕУ бити доступна дан и ноћ за додатне преговоре.

Његова намера је да лопту врати на британски терен.

Било какав рат између САД и Ирана био би раван катастрофи, а Запад и његови савезници не могу да га добију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: BBC/ CNN/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА