Најновије

КО ЈЕ НОВИ ИЗАСЛАНИК ЗА ПРЕГОВОРЕ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ? Гренел је Трампов човек од поверења, а због неколико ствари Срби га неће волети

Председник САД Доналд Трамп намерава да именује Ричарда Гренела, актуелног америчког амбасадора у Немачкој, за специјалног председничког изасланика за мировне преговоре Београда и Приштине, саопштено је из Беле куће.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Гренела за тај положај мора да потврди Сенат, а онда би требало да упоредо обавља обе функције.

Ричад Гренел је амбасадор САД у Немачкој од 8. маја 2018. Спољнополитички аутор и коментатор, Гренел је 2010. основао консултантску фирму „Капитол Медија Партнерс“. Скоро две деценије био је главни саветник за комуникације званичницима на федералном, државном, локалном и међународном нивоу.

Гренел је био и портпарол САД у УН са најдужим стажом, служећи за време четири америчка амбасадора. Дипломирао је на Универзитету Еванђел, а магистрирао на Универзитету Харвард, наводи се у саопштењу Беле куће.

Тајни састанак с Тачијем у Берлину

Према писању Вашингтон поста, Гренел се крајем децембра прошле године у Берлину састао са председником Косова Хашијем Тачијем. Пост у том чланку Гренела назива Трамповим "човеком од поверења", а Тачи је управо њему тада наводно обећао повлачење одлуке о тарифама на српску робу.

Председништво Косова није званично најавило састанак, на којем је Гренел, према америчким званичницима, наводно позвао на нормализацију односа Приштине и Београда и директне преговоре. Такође је изразио забринутост забог геј права на КиМ.

Састанак Тачија и Гренела догодио се неколико дана пошто је председник Трамп упутио писма Тачију и председнику Србије Александру Вучићу, у којима је навео да су Сједињене Државе спремне да помогну напорима „у постизању споразума који би уважио интересе и тзв. Косова и Србије“.

Контроверзе

Гренелов рад на месту амбасадора у Немачкој сматра се контроверзним. Одмах по доласку у Берлин нашао се на удару критика због коментара да би немачке компаније требало да престану да послују са Ираном, пошто је Трамп повукао САД из међународног нуклеарног споразума из 2015. У интервјуу за десничарски медиј "Брајтбарт њуз" изјавио је да жели да „оснажи“ европску десницу после чега су га критиковали политичари из немачке владајуће коалиције, али и опозиције, а немачка влада најавила да ће тражити званично појашњење тог става.

У марту 2019, Гренел је немачке планове о војној потрошњи унутар НАТО-а описао као недовољне, после чега га је Волфганг Кубицки, потпредседник опозиционих „Слободних демократа“ оптужио да се меша у политичка питања суверене земље. Кубицки је оценио да се амерички дипломата „понаша као високи комесар неке окупационе силе“ и да треба да зна да „немачка толеранција има границе“.

Гренел је 2012. постао спољнополитички портпарол у кампањи тада републиканског председничког кандидата Мита Ромнија, али је отпуштен само неколико недеља касније. Како су преносили медији, постојала је тензија у вези са тачном улогом коју је требало да обавља у кампањи, а отпуштању су допринели његови непромишљени твитови са увредљивим коментарима понекад на рачун истакнутих жена у јавном животу, као што је ТВ водитељка Рејчел Медоу. Неки медији, међутим, сматрају да је отпуштен због притиска конзервативних републиканаца, који су се противили Гренелу зато што је отворено геј политичар.

Ричард Гренел је био чест коментатор конзервативне ТВ мреже Фокс Нјуз.

Прочитајте ОВДЕ какво је саопштење издао Савет Европе, а тиче се стања на КиМ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА