Најновије

БОРЕЉ У ПОНЕДЕЉАК ПРЕД ЕВРОПСКИМ ПОСЛАНИЦИМА: Главна тема Косово! Испитиваће га три сата!

Именовани шеф европске дипломатије Жозеп Борељ одговараће у понедељак пред Спољнополитичким одбором Европског парламента на низ питања европских посланика, који ће разматрати његову подобност и спремност да предузме једну од најважнијих ЕУ функција, а, према сазнањима Тањуга, посланици ће од њега тражити да се изјасни и о дијалогу Београда и Приштине.

Жозеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Током трочасновног испитивања (хеаринг), досадашњи шпански министар спољних послова биће, наиме, упитан и за планове када је реч о решавању косовског питања, односно о наставку дијалога Београда и Приштине, сазнаје Тањуг у изворима из Европског парламента.

Уколико буде добио зелено светло Европског парламента, Борел ће, између осталог, преузети и улогу главног ЕУ посредника у дијалогу Београда и Приштине.

Спекулише се да би Борел већ током наступа пред Спољнополитичким одбором могао да да назнаке да ли ће унети неке новине у досадашњи начин посредовања у дијалогу, који је у претходних пет година водила Федерика Могерини.

У Бриселу се, у светлу јучерашњег именовања специјалног представника САД за преговоре Београда и Приштине, наводи да постоји могућност да и Борел именује специјалног представника ЕУ само за ово питање.

Ту одлуку би, уколико буде именован, Борељ требало да донесе заједно са Саветом ЕУ, коме ће по функцији председавати.

Тренутно није познато када би то могло да се догоди, ни да ли ће Жозеп Борељ најавити такав корак већ током испитивања у Парламенту у понедељак.

Избором Жосепа Борејла за шефа дипломатије ЕУ процес разговора и нормализације односа Београда и Приштине по први пут би добио главног посредника који долази из земље чланице која не признаје независност Косова.

Чињеница је да, иако је и сам пореклом из Каталоније, Жосеп Борељ слови за најгласнијег противника сепаратизма који покушава да одвоји Каталонију од Шпаније.

У Бриселу наглашавају да национална политика коју је Борел следио као шеф дипломатије Шпаније не може бити и политика којом ће, уколико буде изабран, он управљати спољном политиком ЕУ, укључујући и непристрасну позицију ЕУ када је статус Косова у питању.

Он би, иначе, од 1. новембра требало да преузме дужност и тако замени шефицу ЕУ дипломатије Федерику Могерини на месту високог ЕУ представника за спољну политику и безбедност и потпредседника Европске комисије.

Малагурски је разулареној руљи са три прста запушио уста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА