Најновије

ЗАШТО АМЕРИКА НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ У РАТУ СА ИРАНОМ! Техеран у том сукобу не би био сам, уследио би јак контра напад, а потом хаос! (ВИДЕО)

Амерички председник Доналд Трамп запретио је војном акцијом против Ирана, а повод је био напад дроновима и пројектилима на саудијска нафтна постројења.

Иран (Фото: Јутјуб)

Иако су за напад одговорност преузели ирански савезници Хути, САД и Саудијска Арабија за напад су окривили управо Иран, преноси портал Индеx. Уместо тога, увео је нови пакет санкција Ирану - "најтеже досад", како их је описао.

Како пише аналитичар CNN Сем Кили, Трампова одлука да не нападне Иран била је паметна и етички исправна, с обзиром на стратешку претњу тоталног рата који је и ограничени напад могао изазвати.

Што се напада на саудијска нафтна постројења тиче, саудијско министарство обране представило је доказе да је напад "несумњиво спонзорисао Иран", како остатке дронова и пројектила, тако и податке о смеру из којег су дошли - са северозапада, а не из Јемена, који је југозападно од мете.

Западне обавештајне службе дошле су до истог закључка, да Иран стоји иза напада,утврдили су и британске, француске и немачке власти.

Како пише Индекс, иако су обавештајни извори наводно рекли својим владама да су 100% сигурни у своје закључке, нико још није јавно потврдио да су управо Иранци извели напад. Изостанак такве оптужбе вероватно је изазван жељом да оставе отворена врата за дипломатију између Ирана и његових противника и тако избегну опасан ратни сценарио.

Јер оптужити директно једну државу за овакав дрски напад на другу означило би и крај дипломатије и почетак припрема за рат.

Као што је и контроверзни саудијски принц престолонаследник Мухамед бин Салман упозорио у интервјуу за емисију "60 минута" америчке телевизије ЦБС, рат Саудијаца и Иранаца довео би до "потпуног краха светске привреде".

Снабдевање нафтом ће се пореметити и цене ће скочити до незамисливог нивоа, што у животу нисмо видели", додао је принц, који је и сам изложен оптужбама за ратне злочине у Јемену и убиство новинара “Вашингтон Поста” Џамала Кшашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

А председник Ирана Хасан Рохани још је у августу запретио да је "рат с Ираном мајка свих ратова".

Иако су сви досадашњи напади који се приписују Ирану били без људских жртава, чини се да су били пажљиво калибрирани како би сигнализирали војне способности Ирана, док их у исто време та земља пориче.

Одустајање од војне акције носи за собом другу врсту ризика: да ће Иран овакво оклевање, поготово у светлу ранијих иранских напада на британске и емиратске танкере и обарање америчког дрона, протумачити као слабост Америке и њених савезника.

А то би онда могло да охрабри Иран и, парадоксално, изазове још већу ескалацију те Саудијци и Американци не би имали избора и морали би да одговоре. Иран вероватно у том сукобу не би био сам.

Осим својих војних и паравојних савезника у регији - Ираку, Сирији, Либану, Палестини и Јемену - Иран би вероватно могао да рачуна и на подршку Русије, а можда чак и Кине. Није случајност да ове три земље, од којих су две нуклеарне силе, планирају прву заједничку поморску вежбу у Индијском океану.

Како би такав сукоб изгледао? Почео би као одмазда на евентуални нови ирански напад.

Коалиција предвођена САД-ом циљала би сопствени привнапад тако да буде болан за Иранце, али и да сугерише да је могућа и много јача ескалација. Мете би биле структуре за контролу Корпуса иранске револуционарне гарде (ИРГЦ), противваздушна обрана, стратешка комуникациона средишта и складишта оружја. И гађани, али и елементи замрзнутог иранског нуклеарног програма су потенцијалне мете.

Ирански противнапад био би далекосежан. Шиитске паравојне формације у Ираку имају стотине хиљада бораца, оданијих ајатоласима у Техерану него средишњој влади у Багдаду.

Десетине хиљада шиитских бораца из либанског Хезболаха те ирачких и авганистанских милиција под иранским заповедништвом, као и регуларних иранских војника, боре се у Сирији на страни диктатора Башара ал-Асада против побуњеника у северозападној покрајини Идлиб.

Обавештајни извори се боје да они, као и регуларна иранска војска, могу да буду послати да поново заузму Голанску висораван која је од 1967. под контролом Израела.

Хезболах на југу Либана има чак 130 хиљада пројектила усмерених према Израелу и спремних за нови рат, по израелским проценама. Неки од њих су у стању да досегну и Тел Авив, а питање је колику ће заштиту Израелцима пружити њихова Гвоздена купола у случају таквог масовног напада, већег од свих досадашњих.

Хезболах је верни савезник Ирана и готово је сигурно да би се извршио сваку заповест Техерана.

Наравно, тај би сукоб био још катастрофалнији по Либан него по Израел, с обзиром на израелску војну надмоћ. И из палестинског појаса Газе могао би бити покренут нови напад на Израел.

Иако је суседни Јордан такође амерички савезник, више од половине становништва у тој земљи потомци су палестинских избеглица из данашњег Израела. И они би могли да покрену устанак из солидарности с Либанцима и с браћом Палестинцима у Гази.

Заливске монархије, поготово оне мање попут Уједињених Арапских Емирата, такође се боје разорних ракетних напада из Ирана. Неименовани заливски званичник рекао је ЦНН-у да Иран са својим ракетним арсеналом има "потенцијал држати регију за таоца".

Један погодак у аеродром у Дубаију, на пример, потопио би до даљњег уносни туристички сектор те земље. А ту је и увек присутна претња иранске блокаде промета нафтом кроз стратешки Ормуски мореуз. Кроз њега своју нафту извозе и Саудијска Арабија и Емирати, Кувајт, Бахреин и Катар.

Иранско минирање танкера прошлих месеци само је назнака онога што би био у стању направити на прометном правцу кроз који пролази готово 20% светске нафте.

Затварање Ормуског мореуза или нови напади на Саудијску Арабију и Емирате, односно на њихова нафтна постројења, могли би гурнути цену барела нафте на 100 или чак 150 долара. А ту је и могућност терористичких напада широм света на Американце, Израелце или њихове савезнике.

Иако су сунитски терористи последњих година били далеко активнији него шијитски, Хезболах и ирански обавештајци вероватно имају способности за такве нападе.

Како је војни аналитичар фирме Стратфор Омар Ламрани рекао за портал Вице, Иран има "ћелије широм света", било изравно или преко Хезболаха. Све су ово разлози зашто је алтернатива дипломатији и новом споразуму с Ираном, који би заменио онај из којег је САД лани изашао, катастрофална. Свиђало нам се то или не, Иран је у стању да проузрокује озбиљан хаос - у регији и шире.

Прочитајте ОВДЕ  какве су то чистке у америчком савету за националну безбедност.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА