Најновије

Како би се одиграла битка између Турске и СДФ? Ево која су два могућа сценарија!

Очекује се да ће Анкара послати своје снаге преко границе на североисток Сирије након одлуке САД да повуче своје војнике.

Турска војска (Фото: Јутјуб)

Повлачење америчких војника са подручја око сиријске североисточне границе с Турском отворило је пут за војни сукоб између Курда, дугогодишњих савезника Вашингтона и чланице НАТО.

Након саопштења председника Доналда Трампа у недељу да ће се амерички војници повући како би дозволили турску војну операцију којом се дуго претило, очекује се да ће Турска ових дана послати своје снаге преко границе.

Иако је Вашингтон наоружавао курдске Сиријске демократске снаге - СДФ како би водиле борбе против оружане групе Исламска држава, њима недостају оклопне јединице, артиљерија и авијација коју поседује модерна војска.

Турска, која се хвали другом највећом војском у НАТО-у, има све одлике таквих моћних снага и њени војници су стекли искуство кроз две претходне операције на северу Сирије, као и у десетогодишњим борбама са забрањеном Радничком партијом Курдистана - ПКК у својим границама.

Два могућа сценарија

СДФ предводе курдске Јединице народне заштите, група коју Турска види као "терористичку организацију", због својих веза с ПКК, и која контролише четвртину Сирије, између реке Еуфрат и ирачке границе.

Турска је дуго говорила о војном продору у територију који држи СДФ, како би истиснула Јединице са својих граница и вратила сиријске избеглице, али ту акцију је обесхрабривало присуство америчких снага, које су ступиле у савезништво са СДФ-ом како би победили ИД у регији.

Будући да је сада операција Анкаре извесна, њене планове би могла омести одлука Пентагона да уклони Турску из "распореда ваздушних задатака" на североистоку Сирије те да јој укине приступ обавештајним операцијама надгледања.

Иако би ово могло отежати Турској координацију ваздушних операција, то јој ипак не би било онемогућено, како је рекао Кан Касапоглу, директор Центра за економију и спољњополитичке студије у Истанбулу.

"Свака препрека у кориштењу тешке авијације могла би донети озбиљне недостатке и потешкоће за копнене операције", рекао је он.

Касапоглу наводи две опције за турске ваздушне операције, а прва би била игнорисање САД и извођење летова, који би укључивали бомбардере Ф-16 и Ф-4.

У том случају, "Пентагон би се нашао у чак тежој ситуацији, јер би морао одлучити између подизања својих бомбардера, који би пресрели авионе свог НАТО савезника, или би морао допустити да његов 'ултиматум затварања ваздушног простора' не успе", каже Касапоглу. 

Друга опција би била кориштење наоружаних дронова, који би дали подршку копненим снагама, иако они не би могли носити тешко наоружање које може понети авион.

Лакше од операције 'Штит Еуфрата'

Турска је месецима јачала своју Другу армију, која је одговорна за одбрану њених јужних граница, укључујући границу с територијом коју контролира СДФ, а која обухвата елитне борбене јединице.

Офанзиву на североистоку Сирије вероватно ће водити Двадесета оружана бригада, сматра Касапоглу, а очекује се да ће се главни продор десити у месту Тел Абyад.

"Од Тел Абyада офанзива би иницијално напредовала према западу, пратећи правац напада према реци Еуфрат" додаје.

Очекује се да ће Турска, такође, мобилизирати своје сиријске милиције, које би могле напасти са подручја Манбија, западно од Еуфрата, како би се придружиле прекограничним операцијама.

У аугусту 2016. године Турска је покренула операцију "Штит Еуфрата", у којој је до марта у већини северне провинције Халеп постигнута победа над борцима ИД и Јединица у координацији с побуњеницима Слободне сиријске војске.

Исте снаге почетком прошле године заузеле су курдски кантон Африн, на северозападу Сирије, након два месеца кампање против Курда.

С пејзажом на североистоку Сирије, којег чине огољене равнице, погодне за оклопне и моторизоване јединице, аналитичари кажу да ће у потенцијалној бици Турска имати победу.

"То ће бити лакше него 'Штит Еуфрата'", каже Селим Сазак, истраживачки директор у консултантској фирми Тим Стратеџи из Анкаре, мислећи на операцију у Алепу.

"Не само да је терен мање тежак, него неће морати бринути о томе да ли ће ИД доћи на подручја која се очисте од Курда."

Аналитичари, такођер, истичу да чак иако је СДФ стекао много искуства након борбе с ИД када год су били суочени са ваздушним нападима, тенковима и тешком артиљеријом - као у претходним операцијама Турске у Сирији - били су лако побеђени.

"Постоје две опције за СДФ: да се боре до последњег даха, или да се никако не боре. Не видим да ће се десити нека продужена борба средњег интензитета. То ће се одвијати брзо, или ће се они повући", каже Сазак.

Оружје Сиријских демократских снага

Камал Алам, војни аналитичар из Лондона, слаже се да операција неће представљати озбиљну потешкоћу за турске снаге.

"Турска не би требала имати проблема, због супериорности својих ваздушних снага и артиљерије", каже он.

Касапоглу се слаже да Турска има капацитет за "муњевити рат" против друге стране, с кампањом "која ће вероватно бити обележена брзим постигнућима" ако буде имала адекватну ваздушну подршку.

Упркос турској војној супериорности, СДФ поседује оружје као што су противтенковске навођене ракете и преносиве системе ваздушне одбране.

СДФ је, такођер, стекао значајно борбено искуство у својој једногодишњој кампањи против ИД, с америчком зрачном подршком, артиљеријом и специјалним снагама.

Вођство групе је снажно реагирало на претњу турске операције, упозоравајући да "неће оклевати да окрене сваки напад који није испровоциран у свеобухватни рат".

Противтенковске ракете Јавелин могу представљати претњу турским оклопним јединицама, додаје Касапоглу, док би ваздушне ракете, као што су руске СА-18, могле представљати ризик за авионе, а поготово за хеликоптере.

Турска добила "бланко чек" за инвазију? Чија је победа повлачење Америке из Сирије - Трампова или Путинова?  ПрочитајтеОВДЕ   све детаље.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА