Најновије

ОТКРИВЕНО ЗАШТО СВЕ РУСКЕ РАКЕТЕ НОСЕ ИМЕ ТАЊА: То је кључно за пројектиле лансиране са овог космодрома, а све је почело пре 50 година (ВИДЕО)

Све је почело још давних седамдесетих година прошлог века, објашњава шеф истраживачке групе космодрома Плесецк Петар Потапов.

Руска ракета (Фото: Јутјуб)

Тада је један поручник, у жељи да изрази љубав својој девојци, написао њено име на ракети коју је тог дана требало лансирати у свемир. Међутим, како наводи Потапов, тадашњи командир, чијег се имена више ни не сећа, видевши тај натпис на ракети наложио је да се њено име обрише пре лансирања.

"Будући да је то лансирање било неуспешно, од тог тренутка на свакој ракети стоји име Тања, за срећу", додаје Потапов. Навео је и да ту дужност обавља више од 10 година, да је учествовао у више од 30 лансирања и да на свакој ракети пише "Тања". Сам космодром настао је крајем педесетих година прошлог века за лансирање интерконтиненталних балистичких пројектила Р7.

Из тог пројектила настаће читав совјетски програм истраживања свемира, а Плесетк ће бити тајна база за лансирање шпијунских сателита. Тек након распада Совјетског савеза, када је Казахстан почео да наплаћује 115 милиона долара годишње за кориштење Бајконура, Плесетску расте популарност.

Веома је занимљиво пратити како су Совјети оштро негирали само постојање лансирних рампи на тој локацији. Међутим, 1966. године је учитељ физике у једној британској школи пратио путању сателита Козмос 112 и закључио да није лансиран с Бајконура. Три године касније су Финци успели да фотографишу лансирање сателита.

Након завршетка Хладног рата испоставило се да је ЦИА сумњала у постојање лансирних силоса за интерконтиненталне ракете још крајем педесетих година, што значи да су информације о пројекту цуриле од самог почетка.

Највећа руска нафтна компанија избацила доларе из нових уговора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА