Најновије

ПУТИНОВО НОВО ОРУЖЈЕ: Подводни робот моћи ће да имитира сваку подморницу и шпијунира у кругу од хиљаду

Русија планира ускоро да стави у употребу 15 метара дугачког подводног робота који може имитирати било коју подморницу на свету и спровести шпијунску мисију у кругу од скоро 1.000 километара 550 метара испод површине.

Путин (Фото: РИА)

Руски дизајнери оружја тврде да ће њихов “имитатор подморнице” који су назвали Сурогат моћи да се креће брзином од 45 километара на сат.
Користећи напајање из литијум јонских батерија, она ће моћи да имитира и конвенционалне и нуклеарне подморнице захваљујући “модуларном дизајну” који омогућује да “мења функционалност”, пише Дејли мејл.
Најава новог оружја долази у тренутку када Русија гомила снаге на граници с Европом усред појачаних напетости између председника Владимира Путина и Запада.
Робот-подморница ће помоћи обуци руске морнарице, али такође може бити употребљен за мапирање и извиђање, тврде у руском Рубину, централном бироу за поморски инжењеринг.
Државна агенција ТАСС је известила да Биро тврди да јспособност подморнице да понесе сонар омогућава разне примене које ће помоћи да се реално одреде положаји непријатељских подморница - акустично и електромагнетски.

Робот ће бити продаван странцима у будућности?

- Данас борбене подморнице морају да буду укључене у маневре и тестове и то их омета у спровођењу свакодневних мисија. Употреба беспилотних имитатора ће помоћи да се ово избегне и да се смање трошкови вежби. Осим тога, подморница без посаде смањује ризик приликом симулација с опасним реалистичним сцанаријима - каже Игор Вилнит, директор Рубина.
Систем ће бити једноставан за управљање и јефтин за одржавање и унапређивање.
- У консултацијама смо с представницима морнарице како би имитатор у потпуности одговарао њиховим потребама - рекао је.
Током вежби, омогућено је 15 до 16 сати поморских вежби и способан је да имитира маневар непријатељске подморнице, укључујући и кретање пуном брзином, тврди ТАСС.
Беспилотна подморница ће имати опсег кретања око 600 миља (965 километара) при брзини од пет чворова (9,2 километра на сат) и максималне брзине од 24 чвора (45 километара на сат). Дизајнирама је да издржи максималну дубину урањања од 600 метара.
Током преговра с руском морнарицом, дизајнери нису размишљалил о продаји подморнице страним купцима у будућности. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА