Најновије

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ОПЛЕЛА ПО СДА: У Сарајеву станује нека друга политичка филозофија

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић борави у дводневној посети Бриселу где је разговарала с Јоханесом Ханом у својству комесара за регионалну политику.

Жељка Цвијановић (Фото: Јутјуб)

Хан се данас састао с неколико представника региона, међу којима је и Цвијановићева, а у оквиру годишњег догађаја "Европска недеља региона и градова"

Кривац за неформирање власти у Босни и Херцеговини за председницу РС је Странка демократске акције.

"Кривица се пребацује, али одговорност искључиво лежи у политичком Сарајеву, говорим првенствено о СДА која је зауставила тај процес", казала је и додала:

"Видећете јасно да имамо три победничке партије у три конститутивна народа. СДА је та која вуче конце испред бошњачког, ХДЗ испред хрватског, СНСД испред српског народа. Међутим, СДА је одлучио да смањи тај простор у којем би СНСД вршио власт на нивоу Сарајева зато што они знају да СНСД заговара принцип Дејтона, а то значи да поштујемо једни друге, да живимо у децентрализованој држави, да негујемо своје надлежности. У Сарајеву станује нека друга политичка филозофија, а то је 'хајде да из децентрализације претворимо ово у неку централизовану земљу'. У тој централизованој земљи постојаће политичка већина, неће постојати механизми заштите, конститутивност народа. Мени је јасно шта они раде".

Цвијановић је истакла како таква Босна и Херцеговина није могућа.

"Они су у стању да жртвују напредак да би остварили неки свој политички циљ који уопште није реалан и неће се десити. Таква БиХ да би се десила морају сви да се сложе. Ја то не могу да предвидим", рекла је она.

Казала је да није тачно да тренутна/стара власт може да ради несметано.

“Људи који сада седе у Савету министара покушавају да нам објасне да они раде. Они у ствари не раде: ако не преузимате обавезе, не доносите конкретна решења, имате седнице на које вам не долазе министри, извините чиме се ви онда бавите? Ничим", рекла је Жељка Цвијановић.

Говорила је и о владајућој коалицији у Републици Српској и недавним дешавањима на политичкој сцени тог ентитета.

"Ми смо стабилни апсолутно. То је у питању коалиција која траје 20 година, значи истестирана, испробана на различите начине. Мислим да је у питању политичка одлука у којој желе да преиспитају одређене ствари. Имају нека незадовољства, али у свакој партији и коалицији постоје незадовољства, за мене то није никакво уникатно стање. Њихови министри раде, долазе на посао, директори су на својим позицијама. Дакле, ово је време неког преслагања, власт је стабилна, влада има већину, то није никакав проблем, овде се не ради о томе да ће бити угрожена власт", нагласила је она.

Прочитајте ОВДЕ како ће бивши припадници Исламске државе бити пребачени у БиХ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА