Најновије

35. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ: Николов-Ивановић Ундектет и Анри Тексје за почетак светковине у Дому омладине Београда

Дом омладине Београда од 22. до 27. октобра 2019. представља 35. Београдски џез фестивал, под слоганом „Џез светковина“. Овогодишњи програм има посебну структуру, прилагођену посебној, слављеничкој прилици: уместо 5, трајаће 8 дана – редовних 6 дана програма, уводни ДЈ програм и фестивалски прогам ПЛУС, са скоро 30 концерата и низом пратећих догађаја.

Николов Ивановић Ундектет (Фото: Илија Пејоски)

Свечано отварање 35. Београдског џез фестивала заказано је за уторак, 22. октобар (19ч) у Великој сали Дома омладине Београда, уз дупли програм. У првом делу вечери српско-интернационални састав Николов-Ивановић Ундектет, са Мажик Маликом (Магиц Малик), значајним представником средње џез генерације из Француске као специјалним гостом, извешће посебно припремљен програм за ову прилику. Потом наступа великан француске сцене, чији рад је отворио врата многим тамошњим савременим ауторима, Анри Тексје са пројектом Sand Woman. Будући да регуларан програм БДЖФ ове године завршавамо наступом узбудљиве француске фри џез поставе Теа Секалдија  „Freaks“ (27.10.), јасно је да смо оваквом селекцијом желели и да обележимо две чињенице – да су пре тачно 180 године Србија и Француска успоставиле дипломатске односе, али и да су нам управо из Париза, после Првог светског рата, стигле прве ноте тадашњих џез композиција.

Улазнице су у продаји преко Тикет Вижн продајне мреже.

Николов-Ивановић Ундектет феат. Мeџик Малик Малик (Србија/Француска/Холандија Бугарска)

Николов–Ивановић Ундецтет један је од најамбициознијих подухвата у целокупној историји џеза са ових простора. Пројекат удружује таленте Владимира Николова и Срђана Ивановића са деветоро врхунских музичара из неколико европских земаља. За први албум, "Artistry in Broken Rhytm" (Метрополис Џез, 2018), аутори су почетну инспирацију нашли у делима Стена Кентона и Мајлса Дејвиса изграђујући на тим импулсима модерно оркестрирану музику високог интензитета и дубоке емоције, у бојама и ритмовима разних континената, од Њујорка до Балкана.

Семе пројекта посејано је средином прошле деценије у Холандији, где су Николов и Ивановић студирали, а насловна нумера Владимира Николова добила је награду Силесиан Џез Фестивала у Катовицама, 2016. године. Такође, пролећа ове године заузели су друго место на Made in New Yor Jazz Competition– у жирију овог међународног конкурса били су Ренди Брекер, Лени Вајт и Мајк Стерн. На отварању 35. Београдског џез фестивала Николов-Ивановић Ундектет премијерно ће извести програм са њиховог другог албума Frame and Curiosity, који ће бити објављен уочи манифестације. Специјалан гост састава на концерту у Београду је француски флаутиста Мажик Малик.

Анри Тексие (Француска)

Контрабасиста и композитор Анри Тексје један је од најбитнијих уметника у историји француског џеза, као и главних архитеката европског пута у џез. Његов квинтет из шездесетих година прошлог века сматра се једним од првих фрее џез састава у Француској. Шездесетих је радио и са својим великим узором трубачем Доном Черијем (још у то време су истраживали укрштања џеза са афричком традицијом!), као и снимио низ плоча са саксофонистом Филом Вудсом. Почев од албума "La Compаñеra" (1983) све своје албуме (преко двадесет у различитим формацијама) објавио је за кућу Лабел Блеу из Амјена. На дугачкој листи музичара са којима је сарађивао су и Џони Грифин, Чет Бејкер, Пол Моушн, Бад Пауел, Декстер Гордон, Џо Ловано, Стив Сволоу, Кени Кларк, Џон Аберкромби, Слајд Хемптон, Ли Кониц, те велики број француских колега.

Осим отворености према различитим аспектима џез жанра, Тексје показује интересовање и према светској музици, а посебан део у срцу има за Балкан. Неколико његових албума названо је по градовима бивше Југославије, а вреди се надати да ће, после наступа на отварању манифестације, том низу додати и Београд. Иако већ у озбиљним годинама, музици и даље приступа са енергијом младића – на фестивалу ћемо чути његово актуелно остварење “Sand Woman".

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио БДЖФ у манифестације од посебног значаја.

Организатор фестивала је Дом омладине Београда.

Београдски џез фестивал је, по позиву, члан Европске џез мреже.

Покровитељи 35. БДЖФ: Град Београд – Градска управа – Секретаријат за културу, Министарство културе и информисања Републике Србије.

Прочитајте ОВДЕ  детаљну критику новог филма “Џокер”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА