Најновије

ИЗДАЈА АМЕРИКЕ: Чији су Курди савезници, а чије жртве?

Војска САД почела је повлачење из Сирије, чиме су Курди, дугогодишњи савезници Америке у борби против Исламске државе, остали на ветрометини. Ко су Курди – савезници САД или терористи, како их види званична Анкара.

Курди (Фото: Јутјуб)

Повлачење америчких трупа са севера Сирије Курди су назвали издајом, преноси Вашингтон пост. Та одредница америчког односа према савезницима, налази се и у већини светских медија. 

Одлука о повлачењу трупа уследила је само неколико сати након разговора Доналда Трампа и Реџепа Тајипа Ердогана.

"Уздржавао сам се од те одлуке скоро три године, али је сада време да прекинемо са тим бесмисленим бесконачним ратовима, од којих су многи племенски, и вратимо наше војнике кући. Ми ћемо се борити тамо где то иде у нашу корист, а водићемо борбу само како бисмо победили", написао је у серији твитова амерички председник Доналд Трамп образлажући одлуку о повлачењу трупа САД из Сирије. 

Одлука, несумњиво добра по америчке војнике и амерички војни буџет, суштински би могла да доведе до отварања нових фронтова. 

На једном од тих фронтова, на његовом брисаном простору остају Курди и борци Сиријских демократских снага, јер се, према наводима медија, снажна турска армија припрема за копнени напад. 

Са друге стране – Анкара жели да успостави "безбедну зону" на североистоку Сирије и помери курдске борце даље од границе. Турска их сматра терористима и са њима има дугачку историју сукоба.

Курди су од Анкаре тражили независност на референдуму 2017. године. Томе су претходила масовна хапшења Курда и ваздушни напади на курдске сепаратисте у северном делу Ирака. У обрачуну са Курдима у 39 турских провинција било је ухапшено преко 1.300 људи.

Борци против Исламске државе

Курди су етничка група која насељава делове југостичне Турске, севернозападног Ирана, северног Ирака и северне Сирије. Били су амерички савезници против Исламске државе од 2015. године. Те године формиране су Сиријске демократске снаге (СДФ).

СДФ окупљају паравојне снаге састављене од различитих етничких група.

Око 60 одсто СДФ-а чине Курди, али су у њиховом саставу и Арапи, Асирци, Туркмени. Мисија СДФ-а је стварање секуларне, децентрализоване и демократске Сирије.

У њиховим редовима неретко се могу видети и жене борци. 

Сиријске демократске снаге (СДФ) показале су се као ефикасна војска у рату у Сирији и због тога су стекле наклоност великих сила.

Према писању Волстрит џорнала, Јединице заштите народа (YPG) које су се ујединиле са СДФ-ом, изгубиле су у рату са Исламском државом 11.000 бораца.  

СДФ су недавно почеле да смањују одбрану на захтев америчког председника, који је покушао да примири две супротстављене стране, наводи Вашингтон пост.

Повлачењем америчких трупа, СДФ остаје усамљен на североистоку Сирије.

Савезници када то треба Америци

Према писању Гардијана, почетком 2015. године Исламска држава је "газила" преко војски Блиског истока и претила Западу. Тада су се САД обратиле Курдима за помоћ.

То је био позив који је познат одраније, исти онај који су покретале САД кад год им је био неопходан савезник у региону. И Курди су пристали да помогну.

Четири године касније, оне који су помогли у очувању глобалног поретка, САД су напустиле, уочи турског притиска на територије на којима живе Курди на североистоку Сирије.

Након почетка повлачења америчких трупа, вође Курда затражиле су објашњење од Вашингтона за тај потез.

Истовремено, припремају се за потенцијалну инвазију која би могла да промени мапу региона и која би могла да подрије питање безбедности, тешко извојевану победу у сукобу против Исламске државе.

Гардијан наводи да су након победа на бојном пољу, сиријски Курди узели на себе улогу затворских чувара. Притворили су преко 90.000 осумњичених да су присталице Исламске државе у четири кампа.

Стражари су остали лојални својој улози, охрабрени обећањем да ће бити штићеници Америке. Сада имају далеко мање мотива за тако нешто.

Промена приоритета

Служење америчким интересима тешко да је сада у врху приоритета Курда. Уместо тога, савезништво са режимом у Дамаску чини се као нешто што је прихватљивије за курдске вође, наводи Гардијан.

Са друге стране, удаљавање Курда са границе и смањење утицаја који у том региону има Курдистанска радничка странка (ПКК) ишли би у прилог Турској.

То би уједно представљао и тријумф за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је, током рата са Исламском државом, у врх приоритета ставио непријатељство Анкаре и ПКК.

У очима Турске, САД су склопиле савезништво са њиховим највећим непријатељем. Анкара је тврдила да је Америка направила лажну дистинкцију између локалних Курда и саме ПКК. Због тога је приморала Америку да, уместо у Турској, савезништво потражи негде другде.

Потрага за другим савезницима

Курдске власти у северној Сирији могле би да почну разговоре с Дамаском и Русијом, како би се попунио безбедносни вакуум након повлачења америчких трупа из области око границе с Турском, изјавио је званичник курдске аутономне области, наводи Танјуг. 

"Ако САД дефинитивно напусте област, посебно погранични део, бићемо приморани да размотримо све опције", рекао је Ројтерсу Бардан Жија Курд из Сиријских демократских снага.

Додао је да ће у разговорима са званичницима званичне Сирије и Русије бити речи о томе како да се избегне или спречи најављени напад Турске.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган већ месецима прети да ће покренути војну операцију преко границе на сиријске курдске снаге које сматра безбедносном претњом његовој земљи.

Како би се одиграла битка између Турске и СДФ? Ево која су два могућа сценарија!  Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: RTS/Tанјуг/CNN/Guardian/Washington Post/ wsj. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА