Најновије

ЈЕРКОВ ОБЈАСНИЛА ЗАШТО ДС НЕ УЧЕСТВУЈЕ У ДИЈАЛОГУ: Да би споразум о изборима био обавезујући он мора да укључи све странке

"Нема оправдања да се неприсуствује разговорима на које долазе људи из Европског парламента", сматра Александар Стевановић из Странке модерне Србије. "Да би договор произашао из тих разговора на крају био обавезујући за све он мора да укључи све политичке актере", рекла је Александра Јерков из ДС.

Aлександра Јерков (Фото: Јутјуб)

Први састанак на коме су представници власти и опозиције уз посредовање Европског парламента разговарали о изборним условима одржан је у Народној скупштини.

Председник Одбора Европског парламента за спољне послове Дејвид Мекалистер изјавио је да ће странке морати да постигну консензус о корацима које желе да предузму да би се побољшали рад у парламенту и услови за одржавање избора.

ДС не присуствује данашњем састанку, иако се претходно помињало да ће Зоран Лутовац и Балша Божовић отићи, а Јерков је објаснила да представници ДС нису отишли на тај сусрет јер сматрају да у дијалогу треба да учествују сви.

"Испоставило се да предложени начин дијалога није нешто што свима одговара, нису сви политички актери били задовољни начином на који ће се дијалог водити, постоји много забуне око тога како ће се он водити, а да би тај договор на крају био обавезујући за све он мора да укључи све политичке актере, то сматра ДС", рекла је Јерков.

Додала је да се не може занемарити ни да је велики број странака одлучио да у овим разговорима не учествује.

Резултат треба да буде свеобухватан споразум о изборима, али нису сви актери били задовољни предложеним вођењем, али, како је додала, ДС не жели да нарушава напоре опозиције да се до тог договара дође.

Дијалог се мора наставити са ЕП, то је једини начин да изађемо из кризе и ДС ће бити спремна да се да омогући да се нађе начин да он буде прихватљив свима, истакла је Јерков.

Само дијалогом могуће је отклонити неспоразуме око проблема, а разговор у оквирима институција система нема разумну алтернативу, рекао је Стевановић.

“У Србији ћемо морати да разговарамо, и то не они који се добро слажу, поента је да треба разговарати са сваким. Морамо научити да каналишемо разлике на начин који је добар за Србију", казао је. "Не можемо другачије доћи до резултата, имамо јасну жељу ЕУ да помогне да превазиђемо проблем форсирањем стабилократије, опозиција треба да искористи прилику да промени нека правила, да имамо више демократије", навео је он.

Не би требало бојкотовати овакве разговоре и не можемо имати боље медијаторе, рекао је Стевановић. Дијалог је јако битан, сада и пресудан за будућност земље, казао је.

“Овакво стање тешко да може бити одрживо и до опозиције је да покажемо мало више мудрости, а то се очекује пре свега од продемократских европских странака", истакао је он.

Бојкот избора би био невиђена брука за Србију, нанео би штету и властима и опозицији и треба уложити све напоре да као друштво покажемо елементарни степен зрелости по том питању, рекао је Стевановић.

"Одговорност власти је већа, али и на опозицији је да не одбија сваки предлог“, додао је он.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Борис Тадић одлучио да напусти преговоре са представницима ЕУ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА