Најновије

РОВОВСКА БОРБА ЗА ИНТЕРПОЛ! Спонзори Шиптара кренули у офанзиву! Желе међународни успех Приштине! Срби имају одговор на притиске

Чиле је у последњем тренутку одобрио учешће приштинској делегацији на Генералној скупштини Интерпола, која се од 15. до 18. октобра одржава у Сантјагу.

Генерална скупштина Интерпола биће одржана у Чилеу (Фото: Јутјуб)

Прошлогодишњи покушај Приштине да постане пуноправни члан Интерпола био је неуспешан, јер та иницијатива није добила потребну већину гласова.

Покретања потерница за полицајцима и војницима који су учествовали у противтерористичким операцијама на Космету и подела унутар Интерпола – на те последице министар полиције Србије упозорава у случају евентуалног чланства Приштине у тој организацији.

Небојша Стефановић наводи да је прошле године у Дубаију постојала дубока подела међу државама чланицама и оцењује да би даљи улазак у ту поделу довео до дога да она постане блоковска.

Додаје да ће се, уместо одлуке засноване на правним условима, она донети према томе да ли је неко из ове или из оне земље.

Дипломатска активност која прати овогодишњу Генералну скупштину привидно је слабија него 2018. године.

То, међутим, оцењују познаваоци, није гаранција исхода.

Танасковић: Покровитељи Приштине желе међународни успех

Бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић објашњава да постоје разлози због којих је покровитељима Приштине стало да се оствари неки успех на међународном плану.

Створила би се ситуација, указује Танасковић, да Приштина може лакше да повуче такозване таксе како би се обновио дијалог и у том смислу се води једна врло озбиљна рововска борба.

На претходној Генералној скупштини у Дубаију, 68 држава било је за улазак Приштине, а 16 се уздржало од гласања док се 51 чланица Интерпола противила.

Логично би било, сматра Танасковић, да Косово не може да прође, јер је ситуација у погледу броја држава које га признају односно које га не признају сада још неповољнија за Приштину.

"Досећи двотрећинску већину је сада веома тешко, али да су притисци веома јаки види се и по томе што је Чиле држава која не признаје независност Косова и која је увек била веома коректна у том погледу и на коју смо увек могли да рачунати са пуним поуздањем, одобрила да Косово присуствује овом састанку као посматрач", каже Танасковић.

Нови захтев Косова био је и повод састанка министара унутрашњих и спољних послова са амбасадорима одређених држава чланица Интерпола.

Министри су захвални свима који су пружили подршку ставовима Србије у Дубаију, уз уверење да ће поново потврдити да су против политизације те полицијске организације.

Прочитајте ОВДЕ са ким су министри Дачић и Стефановић одржали брифинг.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА