Најновије

ПОСЛЕДЊИ ТРЕНУЦИ РУСКОГ ХЕРОЈА: Сви су се разбежали, а он је остао сам против џихадистичке звери (ВИДЕО)

У питању је припадник руске морнаричке пешадије Андреј Тимошенков. Он је учествовао у обезбеђењу конвоја са хуманитарном помоћи која је упућена становништву провинције града Хомс. У једном моменту њих је напало минирано блиндирано возило (тзв. џихад-мобил). Њиме је управљао самоубица. Тимошенков је са још једним тенком сиријске војске до задњег момента покушао да неутралише нападача. Није бежао, иако је знао да гледа директно смрти у лице.

Руски херој (Фото: Приватна архива)

Видео датира из средине 2016.године, када је сиријска армија заједно са својим руским савезницима улагала велике напоре да помогне измученом становништву региона Хомс. У том моменту за ову покрајину су се водиле интензивне борбе. Том приликом организовани су бројни конвоји са хуманитарном помоћи, који су морали да прођу кроз веома порозну територију, у којој је све врвело од терориста из различитих исламистичких организација. Терористи Исламске државе су у својим нападима почели интезивно да примењују тзв. џихад-мобиле.

То су у ствари цивилни аутомобили, а понекад и оклопни транспортери, који су додатно ојачани оклопним плочама и напуњени огромним количинама експлозива. Са овим возилима су управљале самоубице, који се веровале да чином свог жртвовања стичу праву да оду у рај.

Тимошенков је био припадник морнаричке пешадије руске армије. Његова једница је међу првима дошла на овом подручје Сирије, где је организовала прихват осталих делова руске експедиционе групе која је касније почела да пристиже. Радило се о елитном десантно-јуришном саставу 336. гардијске самосталне бригаде морнаричке пешадије, из града Балтијск-Калињинградска област.

У једном моменту на хоризонту непрегледне пустиње уочено је возило које се великом брзином приближавало конвоју. Иза њега се уздизао велики облак прашине. Војници су убрзо схватили да се ради о оклопљеном возилу (џихад-мобил), које је носило паклену направу које је могла са лица земље да збрише цео конвој. По њему је отворена ватра из свог расположивог оружја (аутоматске пушке, митраљези, тешки митраљези, ЗУ-23, тенковски топови).

Међутим, лакша муниција иако је погађала свој циљ, није имала ефекта јер је возило са свих страна било заштићено. Гранате испаљене из ПА и тенковског топа су биле непрецизне, што је довело да стварања велике прашине испред и око циља. Ово је довело до губитка визуелног контакта са нападачем.

У графичкој обради видео-материјала се види како сиријски војници крећу да беже испред помахниталог возила. Једино је Тимошенков остао хладнокрван, где је уз асистенцију тенка покушао да заустави нападача. Према сведочењу са лица места Андреј је успео значајно да успори возило тако што му је избушио практично све пнеуматике. На овај начин је омогућио конвоју да се извуче на безбедно одстојање.

Нападач је кроз клапну блиндираног ветробрана уочио сиријски тенк и устремио се ка њему. У непосредној близини тенка је активирао своје пуњење, које је било еквивалента 100кг експлозива. Од силине експлозије руски војник Александар Тимошенков је тешко рањен и хитно пребачен у војну болницу где је упркос ванредном ангажовању хируршке екипе преминуо у својој 27.години живота. Иза руског јунака остала је супруга Нина Тимошенкова и ћерка Саша.Посмртно је одликован Орденом за храброст.

Турци коначно ослободили 18 сиријских војника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА