Најновије

"Србија ће од Макрона добити три врсте подршке!"

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић сматра да ће председник Србије Александар Вучић добити три врсте подршке од француског председника Емануела Макрона.

Емануел Макрон и Александар Вучић (Фото: mod.gov.rs)

Према његовим речима, председник Србије ће добити подршку за европски пут Србије, за мини Шенген" са Северном Македонијом и Албанијом и за дијалог Београда са Приштином "на основама проналажења компромисног решења."

Миливојевић у изјави за Тањуг оцењује да је предстојећи разговор председника Вучића и Макрона у Паризу веома важан јер је, како каже, евидентно да опстанка ЕУ без Француске нема, али и због Макронових ставова који се не мењају.

"Састанак двојице председника ће бити значајан по више питања, прво и најважније јесте - да ако је могуће да нам Макрон ближе прецизира своје виђење ЕУ у будућности, платформу са које ће ЕУ наступати у неком будућем периоду и шта ће бити са политиком проширења", навео је Миливојевић.

Како каже, Макрон остаје доследан својој политици коју је промовисао још просле године на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији када је рекао да ће се залагати за реформу унутар ЕУ, односно за санирање свих тешкоћа са којима је ЕУ сада окупирана.

Додаје да је последњим изјавама у британском "Економисту", где је био чак, како наводи, и грубљи него раније, Макрон остао доследан својој визији и политици која даје предност реформама у самој ЕУ, а онда питањима која се тичу и нас, односно питању проширења.

"Добићемо три врсте подршке - прво потврду да ЕУ не одустаје од Србије, питање механизама ћемо чути, али добићемо подршку за наш европски пут" ,као и за иницијативу Србије на регионалном плану - "мини Шенген", који Србија гура као механизам који је комплементаран са циљевима ЕУ, каже Миливојевић и додаје да ћемо подршку добити и за дијалог са Приштином на бази проналажења компромисног решења, .

Миливојевић сматра да је неопходно да ЕУ нађе механизам да и простор Западног Балкана некако апсорбује и истиче да без тога не може успешно да се говори о концепту ЕУ, поготову када се ЕУ суочава са Брегзитом.

Тема о којој ће два председника разговарати, а која је за нас посебно важна - је питање Косова и Метохије, односно да ли ће услов за приступање Србије уколико политика за проширење и даље буде актуелна бити признавање независности Косова, сматра Миливојевић и додаје да је то за нас веома битно имајући у виду став Србије да неће признати косовску независност, да је то питање од прворазредног државног и националног интереса и да ту нису могући уступци.

Разговараће се и о "мини Шенгена", иницијативи за коју је, сматра Миливојевић подршка Француске у тој иницијативи веома важна јер преко тог механизма те три земље на неки начин компензују неизвесност проширења ЕУ.

"Тај процес је заустављен, то је јасно и ми не треба да седимо и чекамо и губимо време, треба да нађемо начин да свој развој, регионалну сарадњу и добросуседске односе подигнемо на виши ниво, при чему се ослањамо на суштину стратегије ЕУ, а то су четири слободе - слобода кретања људи, капитала, идеја и роба", каже Милетић.

У исто време решавамо нека отворена питања и налазимо механизме да обезбедимо наш развој, стабилност и будућност региона, каже некадашњи дипломата и додаје да све то чинимо компатибилни са филозофијом ЕУ.

"На овај начин се те земље и припремају за улазак у ЕУ у будућности тако да се ово не може третирати као замена за приступање, али може као нека врста компензације и као некакав механизам који ће нас боље квалификовати као кандидате. Зато нам је важно да добијемо подршку", наводи Миливојевић и подсећа да је Вашингтон већ дао подршку.

Како каже, с обзиром да се од ЕУ сада не може ни очекивати да се о нечему изјашњава зато што је у фази почетка рада свих структура, а још нису ни сви комесари изабрани, важно је да добијемо подршку од чланица појединачно.

"Макрон је права адреса за то и то зато што је и лидер будућности и лидер без којег се не може замислити будућност реформисане Европе и њене спољнополитичке платформе у будућем периоду", наводи Милетић.

Важно је да ЕУ разуме да се Северна Македонија, Србија и Албанија на овај начин не одричу приступања, већ да очекују да се то настави, каже Милетић истичући да је за Северну Македонију и Албанију, које су доживеле неуспех на задњем Европском савету и нису добиле датум за отпочињање преговора, то чак политички и важније него за Србију.

Ипак, наглашава, за све је значајно, као и за ЕУ и то из простог разлога што јачање економских односа и уградња стандарда и норми ЕУ релаксира и политичке односе и ствара бољи политички амбијент у нашем региону, па би на тај начин Балкан, додаје, могао да престане да буде "буре барута" и да се стабилизује.

Диклић: Датум нећемо добити, али нека објашњења о ЕУ хоћемо

Бивши амбасадор Србије у Француској Радомир Диклић сматра да на предстојећем састанку председника Србије Александра Вучића и Француске,Емануела Макрона Србија неће моћи да добије индивидуалну подршку када је реч о евроинтеграцијама, већ неку врсту охрабрења које се односи на цео регион.

Према његовим речима, Макрон ће вероватно на састанку са председником Александром Вучићем подробније објаснити идеју унутрашње реформе ЕУ и политике проширења у будућности.

"Ми датум не можемо да добијемо у овом периоду. То би било смесно и нерелано очекивати, али ће сигурно председник Макрон дати нека разјашњења", закључио је Диклић.

Он, међутим сматра да је и сама чињеница да се председник Вучић у уторак састаје са француским председнком позитивна, јер је реч о "одржавању контунуитета међусобног дијалога", али додаје да не верује да Србија може да добије подршку индивидуално.

"Можемо да добијемо охрабрења која и до сада постоје за цео западни Балкан. Макрон је чврст присталица реформисања прво Европске уније, па онда пријема других чланова. Наравно, он не одлучује сам, али свакако се став Француске слуша у оквиру ЕУ", рекао је Диклић за Тањуг.

Оценио је да последња догађања, када Северна Македонија и Албанија нису добиле датум за отпочињање преговора на Европском савету, указују на кризу одлучивања у ЕУ и да је застој у проширењу на неки начин прекретница у креирању новог профла ЕУ.

Меркелова се оградила од Макронове изјаве да је "НАТО мождано мртав"! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА