Најновије

ПОВАМПИРИЛИ СЕ: Хрвати хапсе Србе за измишљене злочине!

Усташтво се, очигледно, повампирило, јер се све убрзанија потера за Србима, наводним ратним злочинцима, из хрватских судница напрасно проширила на тло целе Европе, захваљујући Интерполовим потерницама које је Загреб, углавном без икаквог основа, поприлично наштанцовао.

Саво Штрбац (Фото: Јутјуб)

Мајор Војске Републике Српске Ранко Џелајлија (видети оквир) постао је у суботу 156. Србин који је на основу једне такве потернице ухапшен на београдском аеродрому.

139 година затвора

Хрватски притисак на пољу ратних злочина осетио се и приликом недавне осуђујуће пресуде десеторици Срба из Трпиње код Вуковара на 139 година затвора, и то на основу тврдње потпуно непоузданог сведока! Такође, ни хрватски званичници попут председнице Колинде Грабар Китаровић, али и премијера Тихомира Орешковића не престају да провоцирају запаљивим изјавама.
Министар рада Александар Вулин каже за Курир да је и ово наставак политике по којој се према Србима примењују различити аршини за иста дела. Он подсећа на најсвежији случај ратног помоћника министра унутрашњих послова Хрватске Томислава Мерчепа, који је за десетине доказаних злочина добио бесмислено малу казну од свега пет и по година затвора.
- За „Олују“ не знамо ко су одговорни, па испада да су Срби страдали од имагинарне силе. Наравно да у Хрватској јача усташтво, али не као маргинална политика, већ као нешто што постаје званичан став. Не можете једном руком да стављате венац и на Јасеновац и на Блајбург. Србија је јасно рекла шта јој је став, па је ово питање за ЕУ. Унија треба да каже шта мисли о политици усташтва у једној од чланица - поручио је Вулин.
И председник Српског народног већа Милорад Пуповац сматра да су у Хрватској обновљени искључиви национализам, нетолеранција и антисрпска кампања, а нагло погоршање у овим процесима наступило је после пријема те земље у ЕУ. Он за Курир оцењује да пракса процесуирања ратних злочина мора хитно да се промени.
- Добра пракса до 2012, за коју смо се изборили, нарушена је. Учинићемо све да се та пракса поправи, али очекујемо да интересовање за то покажу и европске институције, Хашки трибунал и држава Србија - наглашава Пуповац.
Директор Документационо-информационог центра Веритас Саво Штрбац каже да оваква хапшења могу задесити бар још хиљаду људи које је Хрватска успела да „спакује“ у оптужнице и појури их Интерполовим потерницама.

Злоупотребљавају Интерпол

- Хрвати злоупотребљавају Интерпол и офрље подижу оптужнице. Измишљају ратне злочине. Један од последњих примера је кад су ухапсили чувара книнског затвора за кога се накнадно испоставило да је, према сведочењу свих сведока, био пример за добро поступање према затвореницима. Од њега су одустали јер нису имали апсолутно ништа. Последњих месеци расте број процесуираних који су под истрагом или оптужницом, или су осуђени. Имамо десетине нових процесуираних, па испада апсурдно да што више времена протиче од завршетка рата, процесуира се све више Срба у Хрватској - објашњава Штрбац. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА