Најновије

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ АНАЛИТИЧАРА: САД не излазе из Ирака не због Исламске државе него због нечег много опаснијег

Коментаришући растућу сарадњу између Ирака и Кине, стручњак за Блиски Исток Данијел Ј. Самит написао је чланак за Дипломат о разлозима америчког присуства у Ираку.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Односи Вашингтона и Техерана деценијама су препуни сумњи, напетости и оптужби. У складу са тим, САД су оправдале своје војно присуство у земљама Блиског Истока, попут Саудијске Арабије.

Поред тога, упркос незадовољству Багдада, америчка влада одржава своје трупе у Ираку за које тврди да се боре против терористичких група.

Данијел Ј. Самит анализира шта би, по његовом мишљењу, био стварни разлог зашто се САД не би повукле из Ирака, чак и свргавањем породице Хусеин и видљивим слабљењем терористичке групе ИД.

“Ипак, док се Сједињене Државе усредсређују на иранске амбиције, далеко јача сила је ступила на сцену. Прошлог месеца, ирачки премијер Адел Абдул-Махди објавио је да се његова земља прикључује кинеској иницијативи Појас и пут (БРИ)”, написао је Самит.

Од тада, према мишљењу стручњака, билатерални односи између Ирака и Кине се продубљују, процес који је одавно обележен тиме што је Ирак постао трећи највећи добављач нафте Кини и главни купац америчких одбрамбених производа. Азијски гигант. 

Нови пут свиле

Добри односи су пресудни за успостављање Новог пута свиле, економских коридора који повезују Кину и њене партнере.

Према мишљењу стручњака, односи су постали толико блиски након што је Кина од стране западних земаља оптужена за насилно сламање своје ујгурске муслиманске мањине, за разлику од Ирака који није протестовао.

“Да би задовољио серијског кршиоца људских права, Ирак је био једна од 50 земаља које су похвалиле кинеску политику у Синђијангу, након што је писмо Савета УН за људска права искритиковало Кину због опхођења према ујгурскојо муслиманској мањини”, преувеличао је експерт.

Према томе, иако америчко присуство у Ираку није решило безбедносне проблеме земље, а Вашингтон наставља наизглед бескрајни рат против тероризма, све већи утицај Кине у Ираку био би довољан да Вашингтон остане у арапској земљи, каже Данијел Самит.

„Американцима ће се Ирак вероватно смучити наредних година, али сада није време да се земља избегава.

Одакле год САД планирају да се удаље, Си и његов режим спремни су да попуне празнину “, написао је Самит.

Још једна земља повукла признање Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА