Најновије

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ, ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ЈЕ ОДАВНО ПОЧЕО! Председник Сирије изнео шокантне тврдње!

Сукоб у Сирији је минијатурни модел трећег светског рата који се води посредно, рекао је у интервјуу сиријски лидер Башар Асад. Асад није искључио да нафта може бити један од фактора почетка рата у Сирији.

Председник Сирије Башар ел Асад (Фото: presidentassad. net)

„Не заборављајте да САД воде рат против читавог света. Овде се ради о тектонским покретима и „земљотресима“. Стари светски поредак који је настао након Другог светског рата је застарео, посебно након распада Совјетског Савеза. Модел монополарног света више не функционише. Издваја се низ сила у успону као што су Русија и Кина, Индија и остале“, рекао је он.

Међутим, како је нагласио председник Сирије, САД никога не признају за партнера у светском лидерству, чак ни Велику Британију, Француску и остале велике државе. „САД не признају партнере и зато воде борбу. Рат у Сирији је минијатурни модел трећег светског рата који се воде посредно“, додао је он.

„Америчка политика у целини се заснива на методама покушаја и грешака. Они су ушли у Авганистан и ништа се није десило. Ушли су у Ирак – ништа се није десило. Почели су да улазе у друге државе, али на друге начине. Променили су своје приступе“, рекао је сиријски председник. Према речима Асада, САД су сигурне да воде рат на опстанак због губитка хегемоније.

„Проблем САД је у томе да, са њихове тачке гледишта, они воде рат за преживљавање, пошто губе своју хегемонију. Они су одлучили да се боре против Русије, Ирана, Сирије – са свима ко каже „не“. Чак против својих савезника, западних држава, ако оне кажу „не“. Они су спремни да се боре против њих. Њима су потребни „инструктори“, додао је шеф Владе.

САД се баве пљачком нафтних поља у Сирији, што представља флагрантни пример америчке политике, сматра Асад. „Огорчени смо, цели сиријски народ је огорчен. То је заиста пљачка. Међутим, то нема везе ни са међународним поретком, ни међународним правом. Та појава, да искрено кажем, није нова и тиче се не само ратног времена“, изјавио је Асад.

Асад је подсeтио да су „Американци увек желели да на неки начин друге пљачкају, отимајући им, не само нафту, новац и уопште финансијске ресурсе, већ и право – како политичко, тако и све остало“.

Он је изјавио и да је састанак са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом неумесан. „Тешко да онај ко окупира твоју територију, може бити пожељан саговорник“, рекао је Асад. Асад каже да ће сиријски председнички избори 2021. године бити отворени за све који желе да се кандидују и да ће највероватније бити много кандидата за ту функцију.

Асад је подсетио да се на изборима 2014. године суочио са два изазивача које је победио, али да су то његови противници одбацили „као шараду“. „Прошли пут је било нас троје председничких кандидата, а овај пут наравно, имаћемо их толико колико њих се жели номиновати. Биће много кандидата“, рекао је Асад.

Шта нам доноси јединствено тржиште и шта балканска унија значи за Србију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА