Најновије

ЧИЈА ВОЈНА ТЕХНОЛОГИЈА ЈЕ БОЉА? Амерички адмирал признао њихов крах: САД зависе од увоза савремених компоненти из Русије!

Изградња ратних површинских бродова у САД је немогућа без набавке компоненти из Русије и Кине. Ово је изјавио амерички министар војно-поморских снага адмирал Ричард Спенсер. Он сматра, да Вашингтон мора да прекине зависност од увозних компоненти, тако што ће домаћим снагама да нађе адекватна заменска решења. Међутим, то неће бити ни мало лак задатак.

Амерички ратни бродови (Фото: navy. mil)

Како се догодило да САД постану зависне од својих директних геостратешких конкурената, могло се прочитати у тексту који је објавила РИА Новости.

„Крхки“ ланац снабдевања

Према речима Спенсера, ситуација по овом питању може ускоро да постане критична – а главни узрок је непредвидив ланац снабдевања. Како преноси интернет портал Financial Times, ова опасност је наведена у експертском истраживању које је наручено од стране комадне америчке ратне морнарице. Истраживање је показало да се у  изградњи ратних бродова многи добављачи ослањају на стране испоручиоце када је у питању набавка „одређених високотехнолошких и високопрецизних“ компоненти. Ово повећава вероватноћу да се ове компоненте набављају од геостратегијских ривала – у првом реду од руских и кинеских компанија.

 „Овакав приступ апсолутно није у скалду са националним интересима у контексту глобалног надметања између великих сила”, и стога добављачи „морају да знају шта раде”, нагласио је Спенсер.

Посебно забрињавају потези НР Кине, која покушава да „наоружа свој капитал“ помоћу пројекта „Један појас, један пут“. Министар је као еклатантан пример навео италијанску бродограђеивнску компанију Fincantieri, која учествује у изградњи ракетних фрегата за потребе РМ САД, а која је истворемено део кинеске стратегијске иницијативе.

Спенсер је такође оптужио НР Кину да различитим државама нуди кредите за покривање њихових дугова, где на такав начин стиче могућност да над њима оствари контролу. Кинези су успоставили контролу над великим бројем поморских лука у државама трећег света, и уколико Пекинг у једном моменту одлучи да онемогући њихову употребу за бродове РМ САД, наше снабдевање у Индо-Пацифичком региону ће у потпуности бити паралисано- напомиње Спенсер.

Пентагон је уверен да је главни задатак савремене америчке војне индустрије да се ослони на сопствене капацитете и постане аутономна од зависности од иностраних компоненти, посебно оних које долазе из Русије и Кине. Тачније, неопходно је успоставити технолошки ланац снабдевања и комплетну производњу изводити на територији САД.

 „Уколико не променимо пут који сада следимо, и не заузмемо курс одрживог и предвидљивог финансирања делова наше индустрије у којој имамо изазове (космос, сајберпространство, војно-поморска сфера), ризикујемо да изгубимо трку са Русима и Кинезима- рекао је Џозеф Данфорд, председник Обједињеног комитета начелника штабова САД на форуму о међународној безбедности у Халифаксу.

Према његовим речима, Пентагон је идентификовао 14 технолошких области у које Русија и Кина улажу, формирао је прогнозу за 2025. годину, и назначио где би Сједињене Државе и њихови савезници требале више да улажу.

Не само да нема новца, него нема ни нових идеја

Међутим, ови планове неће бити лако реализовати јер највеће инвестиционе банке нерадо сарађују са одбрамбеним предузећима. Америчка влада је чак покренула специјалан програм за привлачење приватног капитала ради улагања у војне пројекте. Инвеститорима се обећавају велике владине наруџбе за производњу нове технике у свим областима – од одржавања бродова до производње оружја.

У међувремену, док индустрија чека на новац приватних инвеститора, војних званичници се суочавају са бројним проблемима буџетске природе, у циљу реализације плана о интегрисаној производњи свих компоненти на тлу САД. Само за време мандата садашњег америчког председника Доналда Трумпа, рад државних институција је два пута прекинут услед недостатка финансијских средстава. Прошлог јануара је њихова блокада трајала рекордних 35 дана.

„Тешко је у таквој ситуацији уверити домаће добављаче да ће њихово пословање бити исплативо ако почну да улажу у производњу, ослањајући се искључиво на гаранције које даје Пентагон,“ напомиње Financial Times.

Међутим, постоји ту још један проблем који је можда и још малигнији од самог аспекта финансирања. А то је неминовни губитак војне супремације, услед недостатка нових идеја. Америчке технолошке компаније једноставно не желе да сарађују са Пентагоном.

Тако се руководство глобалне корпорације Google суочило са тешким притиском својих запослених да изађе из пројекта употребе система вештачке интелигенције за анализу видео-материјала, који прикупљају војни сателити. Против употребе система вештачке интелигенције у војне сврхе иступио је и генерални директор SpaceX и Tesla Илон Маск, један од оснивача комуникационог софтвера Skype Јан Талин, председник института „Future of Life“ Макс Тегмарк, са више од три хиљаде разних специјалиста из сфере врхунске технологије.

Председник Сирије Башар ел Асад тврди да је Америка већ започела Трећи  светски рат! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА